Arhiv za kategorijo ‘Domene’

Kako do HTTPS naslova spletne strani?

petek, november 9th, 2018

Ste opazili, da se v zadnjem času vse več spletnih strani nahaja na naslovu, ki se prične z zapisom HTTPS? Je vaša stran še vedno dostopna na HTTP, zato vas zanima, v čem točno je razlika med obema protokoloma in kako doseči, da bi se tudi vaša stran nahajala na povezavi HTTPS?

HTTPS in HTTP naslov spletne strani

Najprej nekaj besed namenimo razliki. Kratica HTTP izhaja iz angleščine, in sicer iz Hypertext Transfer Protocol. Razlika je torej v črki S, ki pomenu Secure. Pri HTTPS gre tako za varno povezavo, katere glavna značilnost je varna komunikacija prek računalniškega omrežja oziroma interneta. Vsi podatki, ki se prenašajo med strežnikom (spletna stran) in odjemalcem (brskalnik spletnega uporabnika), so šifrirani z napredno enkripcijo. Podatke lahko razbere le uporabnik, kateremu so ti namenjeni.

Prednosti uporabe HTTPS naslova

Spletne strani, dostopne prek protokola HTTPS, imajo pred »klasičnimi« spletnimi stranmi kar nekaj prednosti. Če bi jih morali razvrstiti po pomembnosti, bi lahko uporabili naslednji vrstni red:

1. Izboljšana varnost

Ker protokol HTTPS deluje drugače od protokola HTTP, se prenos podatkov vedno šifrira. To pomeni, da v kolikor pride do kraje podatkov s strani tretje osebe, le-ta podatkov ne more prebrati. Zanjo so podatki torej neuporabni.

Uporaba HTTPS je še posebej pomembna pri spletnih straneh različnih finančnih in državnih institucij, seveda pa tudi v primeru spletnih trgovin. Pri slednjih se poleg osebnih prenašajo tudi transakcijski podatki, ki nikakor ne smejo končati v rokah tretjih oseb.

2. Večje zaupanje obiskovalcev

Ker protokol HTTPS na internetu postaja standard, se vse več uporabnikov spleta zaveda njegove pomembnosti. Tako vse več ljudi stranem, dostopnim na zdaj že nekoliko zastarelem HTTP naslovu, ne zaupa več. Tudi vam svetujemo, da nikoli ne opravljate transakcij ali posredujete osebnih podatkov prek strani, ki se nahajajo na HTTP povezavi.

V zadnjih letih je bilo izvedenih veliko raziskav, ki so prišle do podobnih ali enakih zaključkov. Če je spletna stran dosegljiva na HTTPS povezavi, se obiskovalci na njej zadržijo dlje časa, pregledajo več podstrani ipd. Na spletnih trgovinah hitreje opravijo nakup, prav tako pa v povprečju izvedejo več nakupov.

3. Hitrejše delovanje spletne strani

Tudi pri tej točki bomo zapisali nekaj o spletnih protokolih, in sicer o HTTP 1.1 ter HTTP/2. V tem trenutku je večina spletnih strani še vedno dostopna prek starejšega in počasnejšega HTTP 1.1 protokola. Po podatkih W3Techs naj bi bilo prek hitrejšega HTTP/2 dosegljivih nekaj več kot 30 % spletnih strani.

Hitrost spletne strani

Prek protokola HTTP/2, ki zaradi hkratnih zahtevkov prek ene TCP povezave omogoča velike prihranke pri času nalaganja, lahko delujejo le spletne strani, ki so dostopne prek HTTPS povezave. Hkrati mora spletna stran tudi gostovati pri ponudniku gostovanja, ki podpira novejši HTTP/2 protokol. V Sloveniji za enega izmed takšnih velja ponudnik NEOSERV, ki je hitrejši protokol že pred časom podprl na vseh svojih strežnikih.

4. Boljše uvrstitve v iskalniku Google

Kot zadnjo prednost uporabe protokola HTTPS naj navedemo dejstvo, da spletne strani, dostopne prek omenjene povezave, pri Googlu dosegajo malenkostno prednost v primerjavi s stranmi, dostopnimi na HTTP straneh. Več o tem si lahko preberete v zapisu na Googlovem uradnem blogu: HTTPS as a ranking signal.

Na višje uvrstitve in s tem večjo vidnost spletne strani v iskalniku Google pa ne vpliva zgolj algoritem, ki strani na HTTPS povezavah uvršča nekoliko višje. K višjim uvrstitvam botruje tudi dejstvo, da se na zavarovanih HTTPS straneh obiskovalci zadržijo dlje časa, saj spletnemu mestu bolj zaupajo. Ker na strani preživijo več časa, to pozitivno vpliva na pozicije v iskalniku. Gre torej za posreden učinek na uvrstitve v iskalniku.

Do HTTPS z namestitvijo SSL certifikata

Če želite, da bi se tudi vaša spletna stran nahajala na varni HTTPS povezavi, boste na svojo domeno morali namestiti SSL certifikat. SSL je varen kriptografski protokol, ki zakodira povezavo in s tem zavaruje pretok podatkov med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Na voljo je v treh oblikah, in sicer kot:

 1. Domenski SSL certifikat (DV SSL): Izdan je po opravljeni osnovni verifikaciji, pri kateri se preveri le lastništvo domene. Na e-poštni naslov, vezan na domeno, je s strani izdajatelja certifikata poslana povezava, prek katere se aktivira certifikat. Namenjen je preprostim spletnim stranem fizičnih oseb.
 2. Poslovni SSL certifikat (OV SSL): Verifikacija je v primeru poslovnega certifikata naprednejša, saj se poleg preverbe podjetja opravi tudi preverba podjetja. Tako mora oseba, ki za SSL certifikat zaprosi, obstoj in aktivnost podjetja dokazati z različnimi dokumenti.
 3. Razširjeni SSL certifikat (EV SSL): Pred izdajo razširjenega certifikata se opravita tako verifikacija lastništva domene kot verifikacija podjetja. Preverba podjetja je še natančnejša, saj mora podjetje skozi serijo preverjanj in potrjevanj dokazati, da je legitimno in verodostojno podjetje.

Če vaše podjetje zadostuje pogojem za izdajo razširjenega SSL certifikata, vam vsekakor svetujemo, da se odločite zanj. Omenjeni certifikat se namreč od preostalih dveh vrst razlikuje po pomembni lastnosti, in sicer po tem, da v brskalniku (v vrstici za spletni naslov) prikaže zeleni okvirček z imenom podjetja. To je dobro viden znak in sinonim za najvišjo varnost.

Kako do SSL certifikata?

SSL certifikati so običajno na voljo pri ponudnikih domen in spletnega gostovanja. Svetujemo vam, da ga kupite pri ponudniku NEOSERV.si, ki ponuja SSL certifikate največjega svetovnega izdajatelja Comodo. V njihovi ponudbi so tako domenski in poslovni kot tudi razširjeni certifikati, omeniti pa je treba, da vam pri omenjenem ponudniku SSL certifikat na vašo stran namestijo brezplačno. Edini pogoj je, da imate pri njih zakupljen paket gostovanja.

NEOSERV - SSL certifikati

Ponudnik domen in gostovanja NEOSERV.si omogoča tudi namestitev brezplačnega SSL certifikata Let’s Encrypt, ki je, podobno kot plačljiv domenski certifikat, namenjen za zaščito prenosa podatkov na preprostih spletnih straneh ali blogih. Ker gre za brezplačen SSL certifikat, ima v primerjavi s plačljivim nekaj slabosti (krajša veljavnost, brez možnosti uporabe pečata, brez podpore, brez garancije). Če se boste zanj vseeno odločili, si ga boste na svojo spletno stran lahko namestili z le nekaj kliki prek nadzorne plošče cPanel.

Naj za konec še enkrat poudarimo, da v kolikor se vaša spletna stran še ne nahaja na varni HTTPS povezavi, čim prej poskrbite, da se bo. Odločite se za SSL certifikat in si zagotovite vse prednosti, ki vam jih prinaša. V primeru dodatnih vprašanj se obrnite na ponudnika SSL certifikatov.

Kakšna je razlika med domeno in spletnim gostovanjem?

sreda, september 19th, 2018

Dobili ste idejo za posel, zato ste se odločili, da boste postavili spletno stran. Ali pa vam jo bo postavil nekdo drug, ki je vešč izdelave spletnih strani. Kakor koli že, najprej si morate biti na jasnem z dejstvom, da boste za delovanje spletne strani morali zakupiti še dve dodatni storitvi: domeno in spletno gostovanje.

Vsekakor vam svetujemo, da si na spletno stran namestite tudi SSL certifikat, s čimer boste zaščitili prenos občutljivih in vseh ostalih podatkov. Pa tudi brskalniki (Chrome, Firefox, Opera itd.) obiskovalcem ne bodo prikazovali opozorila, da vaša stran ni varna, temveč bodo prikazali ikono zelene ključavnice – sinonim varnosti. Vrnimo se k domeni in spletnemu gostovanju, na koncu pa vam SSL certifikate predstavimo še nekoliko podrobneje.

Domena: naslov strani na spletu

Če želite obiskati določeno spletno stran, brez da kliknete na kakršno koli povezavo, morate v brskalnik vpisati pot do spletne strani. Vpisati morate domeno, ki je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice. Domena je torej le naslov, prek katerega lahko obiščete posamezno spletno stran. Z registracijo domene ne pridobite prostora, kamor bi lahko shranili spletno stran. Pridobite le spletni naslov.

Domenske končnice

Ko se odločate za registracijo domene, morate najprej dobro razmisliti o izbiri imena domene. Na označeni povezavi boste našli veliko nasvetov o tem, kako izbrati dobro domensko ime. Poleg imena se morate odločiti tudi za eno izmed številnih domenskih končnic. Na voljo so vam generične (.COM, .NET, .ORG, …), nacionalne (.SI, .EU, .DE, .AT, .HR, …) in tematske (.SHOP, .BLOG, .AGENCY, .CLUB, .LIFE, …) domene. Izbira končnice je odvisna predvsem od tega, katere uporabnike spleta, gledano geografsko, boste s svojo spletno stranjo želeli doseči.

Spletno gostovanje: prostor na spletu

Spletno gostovanje je povsem ločena storitev, seveda pa je res, da je z domeno še kako povezana. Gre za komplementarni storitvi, ki skupaj omogočata delovanje spletne strani. Z zakupom spletnega gostovanja boste zakupili prostor na strežniku, kamor boste lahko shranili vse datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo vašo spletno stran. Pridobili boste tudi prostor za elektronsko pošto, vezano na svojo domeno (npr. info@vasadomena.si). Z zakupljenim strežniškim prostorom boste upravljali prek nadzorne plošče (npr. cPanel) ali FTP programa.

Gostovanje je na voljo v različnih oblikah. Za veliko večino uporabnikov je daleč najprimernejše deljeno gostovanje. Pri omenjeni storitvi si strežniške kapacitete deli več naročnikov, posamezni paketi naročnikov pa so pri najboljših ponudnikih gostovanja medsebojno povsem ločeni. Tako ne prihaja do situacij, ko bi obremenitev strani enega naročnika lahko vplivala na delovanje strani drugega naročnika.

Poleg deljenega gostovanja so bolj poznane oblike še:

 1. Reseller gostovanje. Naročnik zakupi več prostora, nato pa ga lahko razdeli na manjše enote in prodaja naprej svojim naročnikom. Na ta način storitev omogoča ustvarjanje dobička.
 2. VPS gostovanje. Naročnik zakupi del strežnika s samostojnimi strežniškimi kapacitetami. Storitev je zmogljivejša, vendar dražja in zahtevnejša za upravljanje.
 3. Namensko gostovanje. Naročniku pripadajo celotne strežniške kapacitete. Storitev je še dražja in zmogljivejša od VPS gostovanja, prav tako od uporabnika zahteva administratorsko znanje.

Domeni in gostovanju dodajte še SSL certifikat

Domena, spletno gostovanje in sama spletna stran so dovolj, da se na internetu predstavite širši množici. Vendar pa domena in spletno gostovanje predstavljata le dva od treh osnovnih stebrov, na katerih temelji sodobno spletno mesto. Tretji steber je SSL certifikat, o katerem smo nekaj na kratko napisali že na samem začetku prispevka.

SSL certifikat je varnostni certifikat, ki med spletno stranjo in obiskovalci ustvari varno povezavo. Vsi podatki se pred prenosom šifrirajo, po prenosu pa jih lahko razbere le uporabnik, kateremu so podatki namenjeni. Seveda se vse dogaja samodejno (v ozadju), navzven pa SSL certifikat prepoznamo po HTTPS povezavi in ikoni ključavnice ob URL naslovu.

SSL certifikati so na voljo kot domenski, poslovni in razširjeni certifikati. Razlikujejo se v načinu verifikacije, kar se odraža tudi v stopnji varnosti, ki jo zagotavljajo. Najbolj varen je razširjeni SSL certifikat, katerega lahko prepoznamo tudi po zeleni naslovni vrstici, v kateri je izpisano ime podjetja, ki je pridobilo certifikat.

Svetujemo vam, da si dodatne podrobnosti ogledate na spletni strani priznanega slovenskega ponudnika NEOSERV.si. Podjetje zagotavlja nakup domen po najnižjih cenah v Sloveniji, slovi pa tudi po izjemno hitrem spletnem gostovanju, odlični podpori uporabnikom ter ugodnih SSL certifikatih. Tako lahko na omenjeni spletni strani opravite nakup vseh treh storitev hkrati, ponudnik pa vam bo SSL certifikat na spletno stran namestil brezplačno.

5 najbolj priljubljenih domen v letu 2017

petek, december 8th, 2017

Ker se leto 2017 bliža koncu, je prav, da preverimo, katere domene so bile v tem letu najpogosteje registrirane. Ste vedeli, da jih je bilo registriranih že preko 331 milijonov? Na voljo je tudi več kot 1.540 domenskih končnic, za vas pa smo preverili, katere predstavljajo največjih delež prej omenjenega števila registracij.

Domena .NET

S 15 milijoni registracij je na 5. mestu domena .NET. Gre za eno najstarejših domen in prav njena dolga prisotnost na trgu ter kratica, ki jo predstavlja – Network, sta glavna razloga za uspeh te domene. Zanjo se odločajo posamezniki in podjetja, ki se želijo predstaviti na lokalnem ali globalnem trgu. Ne veste, ali je primera za dejavnost, ki jo želite predstaviti na spletu? Brez skrbi, domena .NET je primerna za vsako spletno stran.

Domena .DE

Prva nacionalna domena na našem seznamu je nacionalna domena svetovne gospodarske velesile Nemčije. Če se želite predstaviti na njenem spletnem trgu, je domena zagotovo .DE najboljša izbira. Tega se zavedajo številna podjetja, o čemer priča tudi število registracij, ki presega že 16 milijonov. Ker ima domena .DE določene omejitve pri registraciji, pri svojem ponudniku domen preverite, ali izpolnjujete pogoje za njeno registracijo.

.DE domena

Domena .TK

Pravo posebnost med domenami v tokratni objavi predstavlja nacionalna domena otočja Tokelau, na katerem živi okoli 1.500 prebivalcev. Domena kljub temu beleži več kot 19 milijonov registracij. Da, pravilno ste prebrali. Glavni razlog za izjemno priljubljenost te domene je, da jo lahko registrirate brezplačno. To pa je verjetno tudi njena edina prednost. Zaradi preproste dostopnosti se zanjo odločajo tudi spletni napadalci, zato se te domene drži slab sloves. Z njeno registracijo torej tvegate, da boste izgubili spletne obiskovalce, namesto da bi jih pridobili.

Domena .CN

.CN je nacionalna domena Kitajske. Ta država postaja ena vodilnih gospodarskih velesil, kar se pozna tudi na njenem spletnem trgu. Z 21 milijoni registracij se uvršča na 2. mesto današnjega seznama. Ker domena nima nobenih geografskih ali drugih omejitev, jo lahko registrira vsaka pravna ali fizična oseba, ki se želi predstaviti na ogromnem kitajskem trgu.

Domena .COM

Nesporna zmagovalka še vedno ostaja najbolj priljubljena domena na svetu .COM. Z več kot 130 milijoni registracij predstavlja kar 39-odstotni tržni delež. Ta domena je sinonim za spletno predstavitev tako za podjetja kot posameznike. Z njeno registracijo boste še lažje dosegli svojo ciljno publiko.

Domenske končnice

Ne veste, katero od teh domen registrirati za svojo spletno predstavitev? V pomoč vam je lahko objava 5 dodatnih stvari, o katerih morate razmisliti, ko kupujete domeno.

Kako se tematske domene rangirajo v iskalniku Googlu?

petek, oktober 20th, 2017

Razmišljate o postavitvi novega bloga, ki bi ga postavili na domeno .BLOG? Ste lastnik oglaševalske agencije, zdaj pa se spogledujete s končnico .AGENCY, ki bi bila za vaš posel naravnost idealna? Morda nameravate postaviti novičarski portal v angleškem jeziku, ravno pa ste opazili, da obstaja temu namenjena domenska končnica .NEWS?

Tematska domena .NEWS

Podobnih primerov bi lahko našteli še ogromno, saj danes obstaja že več kot 1.200 tematskih domen. Glavni razlog, zakaj se večina še vedno raje odloči za .COM, .NET ali za katero izmed nacionalnih domen, pa je v tem, da jih skrbi, kako na tematske domene gleda Google. Med brskanjem po spletu namreč le redko naletimo na katero izmed novejših končnic, zato je povsem razumljivo, da se pred registracijo pojavljajo pomisleki.

Ste se v enaki situaciji znašli tudi sami? Bi zelo radi registrirali tematsko domeno, ki bi bila za vašo spletno stran kot nalašč, vendar vas skrbi, da vas prek iskalnika Google zaradi tega ne bi nihče našel? Berite dalje in preverite, kaj je res in kaj ne.

Ali Google na tematske domene gleda drugače?

Za tematske domene se pogosto uporablja zapis »novejše domene« ali kratica nTLD (ang. new Top Level Domain), saj so se pričele pojavljati šele oktobra 2013. Za primerjavo, domenska končnica .COM je na voljo že od leta 1985. Nič čudnega torej ni, da med brskanjem po spletu le redko naletimo na tematsko domeno.

Googlovi strokovnjaki so na svojem uradnem blogu 21. julija 2015 objavili javen zapis glede tretiranja novejših domenskih končnic. V njem so jasno povedali, da domene obravnavajo povsem enako kot druge generične domene (.COM, .NET, .ORG in podobne). Poleg tega so dali tudi vedeti, da ključna beseda v domenski končnici ne vpliva na rangiranje spletne strani. Če bi torej registrirali domeno .TIPS, nekdo pa bi v Google vpisal poizvedbo »financial tips«, zaradi same domenske končnice ne bi bili uvrščeni višje. Prav tako pa tudi ne nižje, kot v primeru, če bi uporabljali domeno .COM.

Google poizvedba: financial tips

Najverjetneje se vam ta trenutek zastavlja vprašanje, zakaj potem tako redko naletite na tematsko domeno. Glavni razlog za to je, da je starost domene eden izmed pomembnejših sestavnih delov algoritma iskalnika Google, ki razvršča iskalne rezultate. In ker so domene .COM, .NET in druge mnogo starejše od tematskih, je razumljivo, da med pregledovanjem rezultatov na slednje skoraj nikoli ne naletimo. Drugi razlog pa je, da je v primerjavi s številom registriranih »starih« generičnih domen tematskih mnogo manj.

In kakšen je torej zaključek današnjega prispevka? Če se vam neka tematska domena izredno dopade, ni prav nobenega tehtnega razloga, da je ne bi registrirali. Ravno nasprotno, izkoristite priložnost, dokler je domena še prosta, in se z izvirno domensko končnico ločite od svoje konkurence. Tematske domene so po ugodnih cenah na voljo pri registrarju NEOSERV.si. Priporočamo vam, da preverite njihovo bogato ponudbo.

Lahko spletno stran postavim brez domene?

petek, julij 7th, 2017

Pred kratkim smo na e-poštni naslov prejeli vprašanje, ali je mogoče postaviti spletno stran, brez da bi registrirali domeno. Vsekakor ne gre za osamljen primer, saj se enaka vprašanja pogosto pojavljajo tudi na spletnih forumih, na katerih beseda teče o domenah, izdelavi spletnih strani in podobnem.

Na kratko bi lahko odgovorili z »da«, vendar vam svetujemo, da si prispevek preberete do konca. Kot boste lahko videli, je takšna odločitev namreč precej neposrečena, kar velja za večino brezplačnih storitev.

Kako lahko spletna stran obstaja brez domene?

Nekateri ponudniki spletnega gostovanja, predvsem brezplačnega, omogočajo postavitev spletne strani, tudi če nimate registrirane svoje domene. Kako je to mogoče? Zelo enostavno – na svoji lastni domeni ustvarijo poddomeno, na kateri vam omogočajo postavitev spletne strani. Če bi si torej ponudnik gostovanja lastil domeno gostitelj.net, bi vaš spletni naslov lahko izgledal takole: mojastran.gostitelj.net.

Spletna stran na poddomeni

Vas takšen naslov prav nič ne moti? Prepričani smo, da se vam brezplačna poddomena kmalu ne bo več dopadla, če boste nadaljevanji z branjem prispevka.

Glavna slabost brezplačnega spletnega naslova

Na trgu spletnega gostovanja vlada velika konkurenca. Marsikdo se do uspeha želi prebiti z brezplačno ponudbo, vendar kasneje ugotovi, da takšno poslovanje ne bo obrodilo sadov. Če boste svojo stran postavili na poddomeno, se lahko kadarkoli zgodi, da boste ostali brez spletne strani. Ponudnik lahko čez noč preneha obstajati, opusti storitev brezplačnega gostovanja ali pa zanjo začne zaračunavati.

Vas tudi takšen scenarij prav nič ne skrbi, saj redno izdelujete varnostne kopije? Boste poiskali novega brezplačnega ponudnika, na strežnik prenesli varnostno kopijo in upali, da do enake situacije ne pride ponovno? Čeprav bi to lahko naredili, vam takšno početje odsvetujemo. Zavedati se namreč morate, da bo vaša spletna stran dostopna na drugem naslovu. Zaradi tega boste izgubili zveste obiskovalce, prav tako bo vaša stran za nekaj časa izginila iz iskalnika Google. Morda ne bo nikoli dosegla vidnosti, kot jo je imela prej.

Vidnost v iskalniku Google je tesno povezana s povezavami, ki so z drugih spletnih strani usmerjene do vaše. Več kot imate takšnih povezav in kakovostnejše kot so, višja mesta v iskalniku lahko pričakujete. Če boste zamenjali spletni naslov, bodo vse obstoječe povezave izgubljene, zato bo približno tako, kot bi pričeli povsem na začetku. Seveda lahko lastnike strani obvestite o vašem novem naslovu, toda nikar ne pričakujte, da bodo prav vsi popravili povezave. Najverjetneje pa niti ne veste, od kod vse so povezave usmerjene do vaše strani.

Ostale slabosti brezplačne poddomene

Spletni naslov na poddomeni izgleda zelo neprofesionalno. Morda si na tem mestu mislite, da boste svojo stran postavili zgolj za hobi, če se bo iz hobija slučajno kdaj razvila priložnost za zaslužek oziroma posel, pa boste registrirali domeno. Nikar ne razmišljajte tako, saj vam bo kasneje še kako žal – in vsekakor ne boste prvi. Raje odštejte tistih 10-15 € na leto in že na samem začetku pričnite tako, kot se spodobi.

Pri brezplačnem gostovanju ne gre računati na veliko strežniškega prostora. Najverjetneje boste imeli na razpolago le nekaj 10 ali 100 MB, za kaj več pa bo potrebno plačati. Če boste na spletno stran redno dodajali nove vsebine, boste zelo hitro dosegli omejitev – še posebej, če boste v vsebine dodajali tudi slikovni material. Težava brezplačne poddomene je pogosto povezana tudi s počasnim delovanjem strežnika, saj na njem običajno gostuje več sto ali celo tisoč brezplačnih strani.

Počasno delovanje spletne strani

Veliko ponudnikov brezplačnega spletnega gostovanja ne nudi možnosti uporabe podatkovnih baz. To pomeni, da pri njih lahko gostujete le preproste strani, medtem ko na razne sisteme za postavitev spletnih strani (npr. WordPress, Joomla, Drupal) in spletnih trgovin (npr. WooCommerce, PrestaShop, Magento) lahko kar pozabite. Tudi možnost izdelave varnostnih kopij je pod velikim vprašajem.

Naj za konec omenimo še slabost, ki moti marsikaterega uporabnika brezplačnega naslova na poddomeni ponudnika gostovanja. Pogosto se na takšnih straneh prikazujejo oglasi, nad katerimi kot urednik spletne strani nimate nadzora. Običajno se pojavljajo na dnu strani, včasih pa celo na vrhu ali v stranskem stolpcu. Vsekakor zelo moteče in prav nič prijetno za obiskovalce.

Vas še vedno zanima postavitev spletne strani brez registracije domene? V vaše dobro upamo, da smo vas od takšne odločitve odvrnili.

5 cenovno ugodnih tematskih domen

ponedeljek, maj 29th, 2017

Tematske domene, ki jim nekateri pravijo tudi premium ali novejše domene, nam pomagajo, da s končnico izrazimo bistvo spletne strani. Zlasti takrat, kadar osrednji del domene nosijo besede, ki se nanašajo na manj znano blagovno znamko, ki se šele uveljavlja, je lahko končnica bistvena. Iz nje uporabnik takoj razbere, kakšne vsebine so dejansko na spletni strani na voljo. Pri uveljavljenih znamkah ali osrednjemu delu domene, ki jasno priča o naravi same strani, pa se tematska domena uporabi za poudarek, lahko tudi za prijetno drugačnost in zanimivost.

Nekatere tematske domene so povsem jasne, na primer .BEER, .SURF, .FAMILY, .RECIPES, .CHURCH, … Pri drugih se lahko v ozadju skrivajo najrazličnejše vsebine, saj dopuščajo večjo možnost interpretacije. In ne, tematske domene niso vedno slišati tuje. Marsikatere končnice so takšne, da jih brez težav uporabimo tudi za strani v slovenskem jeziku.

Katere tematske domene so tiste, ki so vam na voljo po izjemno ugodnih cenah?

1. Domena .XYZ

Domena .XYZDomenska končnica .XYZ se je rodila leta 2014 in prav zaradi tega, ker ni povsem specifična, hitro pridobila priljubljenost. Namenjena je mnogim splošnim temam, že leto po svojem nastanku pa se je z njo ponašalo več kot 1,5 milijona domen. Junija 2016 je postala četrta najbolj uporabljana končnica, takoj za .COM, .NET in .ORG. V primeru, da ne morete registrirati izbrane domene s končnico .SI ali .COM, torej predstavlja odlično alternativo, ne glede na jezik, v katerem je vaša spletna stran ali spletna trgovina.

2. Končnica .WORK

Domena .WORKZ domensko končnico .WORK lahko označujemo strani, ki se nanašajo na posel in finance, prav tako pa na materialne in človeške vire, potrebne za delo. Zanimiva je predvsem za strani, ki so namenjene mednarodnemu občinstvu oziroma angleško govorečim uporabnikom. Včasih pa se zanjo odločajo tudi slovenska podjetja, ki delujejo globalno – pogosto tudi start-up podjetja. Uporabna je tudi zato, ker se z “work” končujejo mnoge sestavljene angleške besede, na primer: “artwork”, “bridgework”, “casework”, “daywork”, “firework”, “homework”, “woodwork”, …

3. Domena .CLICK

Domena .CLICKIzraz klik je eden najpogosteje uporabljenih izrazov, povezanih z uporabo spleta. Nanj se lahko zanesemo vedno, ko želimo od uporabnika akcijo oziroma ga želimo spodbuditi h kliku na povezavo, oglas, izdelek … Domenska končnica .CLICK je priljubljena tako pri spletnih prodajalnah kot pri tržnih in oglaševalskih agencijah, pri straneh, namenjenih nagradnim igram, raziskavi mnenj, igricam, blogom, deljenju fotografij ipd.

4. Domena .SPACE

Domena .SPACEAngleški izraz “space” označuje vesolje, prostor, tipko za presledek na tipkovnici. Z njim se končujejo “aerospace”, “cyberspace”, “headspace” in številne druge angleške zloženke. Domeno .SPACE lahko uporabimo tako za splošne kot zabavne tematike, prav tako pa za tiste, ki se nanašajo na prostor v fizičnem pomenu besede (strani o dekoraciji prostora ali opremljanju). Nič drugače ni, ko govorimo o virtualnem prostoru, kjer lahko tvorimo zanimive kombinacije, na primer “party space”, “urban space”, “dream space”. Da je “space” izraz, ki je zanimiv in gre hitro v uho, dokazuje na primer družbena stran Myspace.

5. Domena .TOP

Domena .TOPMarsikatera angleška beseda se v pogovornem jeziku uporablja tudi pri nas in pri tem nič več ne zveni tuje. To velja tudi za izraz “top”, ki izraža vrhunskost ter odličnost. Domeno uporabljamo za splošne strani in za strani, namenjene zabavi in življenjskemu slogu. Če želite poudariti, da je vaša stran vrhunska, ponujate na njej najboljše vsebine oziroma prodajate najboljše izdelke, je .TOP gotovo dobra izbira.

So vam tematske domene všeč? Pri NEOSERV.SI vam je poleg omenjenih po izjemno ugodnih cenah na voljo še skoraj 400 drugih tematskih domen. Za nekatere je potrebno odšteti zgolj nekaj evrov, torej še manj kot za klasične generične ali nacionalne domene.

Zakaj registrirati domeno .HR?

ponedeljek, november 28th, 2016

Domena .HR je nacionalna domena Hrvaške, ki jo poleg fizičnih oseb z osebno identifikacijsko številko (OIB) lahko z nekaterimi izjemami registrirajo tudi pravne osebe, ki imajo sedež na ozemlju Evropske unije in DDV številko. Poleg omejitev pri registraciji pa se .HR od ostalih nacionalnih domen razlikuje še po marsičem.

Posebnosti domene .HR

Registrirate jo lahko za okoli 100 €. Da, prav ste prebrali, gre za eno najdražjih nacionalnih domen na svetu. Obstaja tudi cenejša različica .COM.HR, ki jo lahko registrirajo vse pravne ali fizične osebe, brez omejitev, za ceno okoli 10 €.

Vsak najprej pomisli na cenejšo možnost, zato si poglejmo tri prednosti, zakaj se vam lahko bolj obrestuje registracija dražje različice.

 1. Če za svojo spletno stran uporabljate .HR domeno, boste pridobili večje zaupanje med spletnimi obiskovalci na hrvaškem trgu, kot če uporabljate katerokoli drugo domensko končnico. Glede na ankete, ki so jih opravili med lokalnimi uporabniki spleta, jih večina prepozna tudi razliko med .COM.HR in .HR, kar je še dodatna prednost za registracijo slednje.
 2. Z registracijo .HR bo vaša spletna stran uvrščena višje med rezultati iskanj na hrvaškem trgu, ki jih bodo obiskovalci opravili v iskalniku Google.
 3. Zaradi težjih pogojev in visoke cene obstaja možnost, da je želena .HR domena še prosta. Z njeno registracijo lahko učinkovito prehitite svojo konkurenco na lokalnem trgu. Če je domena še prosta, lahko preverite na naši domači strani.

Lokalno usmerjena domena

Dodatne posebnosti .HR domen

Gre za eno redkih domen, ki jo je prepovedano preprodajati. To pomeni, da če ste domeno registrirali, je kljub dokaj visoki ceni ne smete prodajati oz. ponujati tretjim osebam. Zaradi tega je domena še težje dosegljiva za pravne in fizične osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za registracijo. Če ste torej lastnik .HR domene, potem imate še dodatne prednosti pred konkurenco na hrvaškem trgu, ki mora namesto .HR uporabljati drugo domensko končnico.

4 razlogi za registracijo osebne domene

ponedeljek, oktober 17th, 2016

Za ugodno ceno lahko registrirate svojo .COM, .SI ali katero drugo domeno, s katero boste postali vidni in prepoznani na spletu. Predstavljamo vam 4 razloge, zakaj je dobro, da registrirate osebno domeno. Torej takšno, ki v imenu vsebuje vsaj vaše ime ali priimek, lahko pa tudi oboje.

Registrirajte osebno domeno, dokler je še na voljo

Tudi če trenutno ne vidite potrebe po registraciji osebne domene, jo boste morda potrebovali v prihodnosti. Zaradi vse večje popularnosti osebnih domen obstaja možnost, da je domena za vaše ime že zasedena ali pa bo v bližnji prihodnosti. V tem primeru boste namesto enobesedne domene (anja.si, luka.si, matej.com, borut.com, …) lahko registrirali samo dvobesedno (anja-novak.si, luka-pokljuka.si, …).

Registrirajte osebno domeno

Če je domena že zasedena, vam jo bo morda trenutni lastnik prodal, a bo cena zagotovo višja, kot če jo registrirate, dokler je še prosta.

Najboljši e-poštni naslov

Danes velika večina uporablja e-poštni naslov, ki je vezan na enega od popularnejših e-poštnih ponudnikov, kot so Google, Outlook in Yahoo. Registracija prek omenjenih ponudnikov vam omogoča precej omejeno izbiro, saj so skoraj vse priljubljene kombinacije že zasedene. To pomeni, da bo domena vsebovala precej nepotrebnih znakov, na primer: anja.novak83@gmail.com. V primeru, da boste registrirali osebno domeno, boste le-to lahko uporabljali tudi za e-poštni naslov, na primer info@anja.si, novak@anja.si itn. Osebni e-poštni naslov je tako videti precej bolj profesionalen in unikaten.

E-pošta

V primeru, da iščete zaposlitev, ste honorarni delavec ali se želite razlikovati od večine, potem vam lahko osebni e-poštni naslov prinese pomembno prednost. Potencialni delodajalec, sodelavec ali investitor si vas bo lažje zapomnil, kar je zagotovo pomemben argument.

Grajenje blagovne znamke

Na voljo je veliko brezplačnih orodij za izdelavo spletni strani, kot so WordPress, Wix in Joomla, ki vam omogočajo grajenje blagovne znamke na spletu. Pri tem je ključnega pomena tudi ustrezna domena, ki lahko pozitivno vpliva na obisk spletne strani, zaupanje obiskovalcev in na optimizacijo v iskalnikih (SEO).

Na spletu obstaja že precej spletnih strani, kjer se poleg podjetij lahko predstavijo tudi posamezniki. Ena najpopularnejših je about.me, ki vam omogoča, da ustvarite osebno vizitko. Z uporabo lastne domene boste pustili osebni pečat, s katerim se boste razlikovali od ostalih uporabnikov strani.

Uporabite jo lahko kjerkoli

Poleg prej omenjene spletne strani lahko osebno domeno uporabite tudi, če pišete blog ali se želite predstaviti na različnih spletnih forumih. Uspešno jo lahko uporabljate tudi na družabnih omrežjih (Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, …), kamor dodate povezavo do svoje spletne strani in osebnega e-poštnega naslova.

5 brezplačnih orodij za pomoč pri iskanju proste domene

torek, januar 26th, 2016

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli registrirati domeno, a preprosto niste našli primernega imena? Morda ravno v tem trenutku razmišljate, katero domeno bi registrirali? Izbira je pogosto zares vse prej kot lahka, saj so najboljše domene že dolgo zasedene, izmisliti si nekaj novega in hkrati atraktivnega pa je torej precej zahtevno.

Kako torej poiskati odlično ime domene, katerega si bodo obiskovalci zlahka zapomnili? Pomagate si lahko z nekaterimi brezplačnimi spletnimi orodji. V današnjem prispevku vam jih predstavljamo pet, ki so primerna predvsem za iskanje domen, zapisanih v angleškem jeziku.

Business name generator (Shopify)

Gre za orodje marsikomu dobro poznanega ponudnika aplikacije za preprosto izdelavo spletnih trgovin – Shopify. Kot pove že ime samo, je Business name generator kot nalašč za pomoč pri izbiri imena za »poslovno« domeno.

Business name generator - Shopify

V okence vpišemo želeno besedo (npr. rabbit), iskalnik pa nato preveri, katere COM domene, ki vključujejo zapis »rabbit«, so na voljo za registracijo. Orodje nam običajno ponudi več tisoč variacij. Morda kar nekoliko preveč, še posebej zato, ker ne rezultatov ne moremo prilagajati, npr. po dolžini domen.

Business name generator (GoSpaces)

Zelo podobno orodje, a še nekoliko bolj dodelano. Business name generator (GoSpaces) nam vrne rezultate, ki ne vključujejo zgolj besede, vpisane v okvirček, temveč tudi sorodne rezultate s sopomenkami.

Business name generator - GoSpace

Ko v okvirček vpišemo »rabbit«, nam orodje torej ne predlaga zgolj prostih domen, ki vključujejo besedo »rabbit«, temveč tudi domene s sopomenkami in podobnimi izrazi, kot so »cony«, »hare«, »lapin« in podobno. Prav tako nam orodje ne prikaže zgolj COM domen, temveč tudi NET, BIZ, CO in US.

Rezultatov je precej manj kot pri orodju Shopify, kar je prej prednost kot slabost.

Domaintyper

Domaintyper je odlično orodje, ki ga v prvi vrsti uporabljamo za preverjanje prostosti danega imena domene v kombinaciji z različnimi domenskimi končnicami. Orodje torej ni namenjeno generiranju idej, vsaj ne primarno.

DomainTyper

Kot lahko vidite na sliki, smo v okence zopet vtipkali besedo »rabbit«. Domaintyper pregleda prostost za domenske končnice COM, NET, ORG, CO, INFO in MOBI, preprosto pa lahko dodamo tudi druge končnice, tako generične in nacionalne kot novejše oziroma premium končnice.

Na dnu se nahaja tudi sekcija »Domain Hacks«, kjer nam orodje pomaga sestaviti našo besedo s hkratno uporabo domenskih končnic. V našem primeru bi bila najboljša takšna možnost »rabb.it«, vendar je na sliki jasno prikazano, da domena že pripada nekomu drugemu.

LeanDomainSearch

Izmed danes predstavljenih petih orodij za pomoč pri iskanju prostih domen nam je LeanDomainSearch najljubše. Omogoča namreč celosten pregled domen z vključeno besedo, ki jo zapišemo v okvirček, prav tako pa lahko rezultate prikažemo na različne načine.

LeanDomainSearch

Ostanimo še naprej pri zajcih in v okence zopet vpišimo »rabbit«. Orodje nam prikaže preko 3.500 prostih domen, čisto na dnu pa lahko kliknemo na povezavo, ki prikaže tudi že registrirane. Privzeto sortiranje je po popularnosti, bolj smiselno pa je sortiranje po dolžini, saj so največkrat krajše domene tiste, do katerih se želimo dokopati. Prav tako lahko določimo, ali želimo, da se ime domene z zapisom »rabbit« prične ali konča.

Vse prikazane domene imajo domensko končnico COM.

Domainr

Spletno orodje Domainr odlikuje njegova preprostost, z njegovo pomočjo in kančkom sreče pa lahko dobimo odlično idejo za ime domene. Na spodnji sliki si oglejmo primer, kakšne rezultate dobimo, ko v okence vtipkamo besedo »rabbit«.

Domainr

Poleg pregleda domene v točno takšni obliki in v kombinaciji z najbolj priljubljenimi domenskimi končnicami, nam orodje prikaže tudi nekaj idej, kako bi do našega zapisa lahko prišli, če h kovanju besede vključimo še domensko končnico ali direktorij za domeno.

Z modro barvo so označene že registrirane domene, z zeleno pa tiste, ki jih je možno registrirati. Če je ob domeni z manjšimi zelenimi črkami zapisano »for sale«, to pomeni, da je domena sicer že registrirana, a jo njen nosilec prodaja – najbrž za relativno visoko ceno.

Poleg domene boste potrebovali tudi spletno gostovanje

ponedeljek, oktober 12th, 2015

Res je, zgolj domena ali zgolj spletno gostovanje še ni dovolj. Če boste želeli, da si vašo spletno stran lahko ogledajo uporabniki spleta, boste morali registrirati domeno (zakupiti nek spletni naslov) ter si priskrbeti tudi spletno gostovanje (prostor na strežniku). Slednje nudijo številni ponudniki tako doma kot v tujini, enako pa velja tudi za registracijo domen, ki jo prav tako lahko opravite pri domačem ali tujem ponudniku.

Kaj je prej: spletno gostovanje ali domena?

Glede na to, da potrebujete oboje, torej tako domeno kot spletno gostovanje, je pravzaprav vseeno. Običajno je tako, da morate ob zakupu gostovanja določiti tudi nosilno domeno, zato je morda bolje, da najprej registrirate domeno, seveda pa lahko obe storitvi zakupite hkrati.

Domena in spletno gostovanje

Če nimate niti spletnega gostovanja niti domene, najprej razmislite o tem, kakšna bo vaša spletna stran, koliko obiskovalcev pričakujete in iz katere države pričakujete največ obiska. Ko si boste to razjasnili, se boste veliko lažje odločili, kakšen paket gostovanje potrebujete (kako zmogljiv) in kakšno domeno (zlasti končnico) potrebujete.

Domena vam spije več krvi kot gostovanje

DilemaIzbira gostovanja je preprosta – ni veliko prostora za filozofiranje. Večinoma lahko izbirate med tremi paketi, recimo med S, M in L paketom, s tem da je med prvim in zadnjim paketom zares velika razlika v zmogljivosti in ste zato v večini primerov v dilemi zgolj med dvema paketoma: S ali M oziroma M ali L? Če se res ne znate odločiti, vam bodo fantje na podporni službi ponudnika znali dobro svetovati.

Pri domeni pa zlatega pravila ni! Kaj bo zažgalo in kaj ne, so večinoma samo špekulacije. Razen tega, da mora biti domena jasna in enostavna za zapomniti si jo, vam bo težko kdo bolje svetoval, saj je izbira zelo odvisna od vašega konkretnega primera. Včasih je dobro, če vsebuje ključno besedo, še zdaleč pa ni nujno, v nekaterih primerih tudi povsem zgrešeno.

Pri izbiri domene morate vedeti …

 • da mora biti takšna, da gre hitro v uho. Lažje, kot si jo bodo vaši obiskovalci zapomnili, lažje jo bodo podelili s prijatelji na kavi, med pogovorom, po telefonu, morda celo v etru ali na televiziji.
 • da boste z njo neločljivo povezani kar nekaj časa. Če si boste kasneje premislili, seveda lahko registrirate novo domeno in naredite preusmeritev, a naj do tega nikar ne prihaja prepogosto. Kaj si bodo mislili vaši obiskovalci?

Niso vse najboljše domene že zasedene, včasih se morate samo malo znajti

Za slovensko okolje je najboljša izbira .si, com ali .net končnice, včasih odlično izbiro predstavlja tudi .eu.

Če najdete super domeno in se želite zaščititi pred konkurenco, registrirajte tudi podobne domene ali enako domeno z različnimi končnicami.

Domene ne morete registrirati za manj kot eno leto, tudi če bo vaša spletna stran aktivna samo tri mesece. Na žalost tako ne gre.

Domeno lahko zakupite za več let in si s tem znižate stroške, prav tako jo lahko prenesete k drugemu registrarju.