Kako lahko pridem do zasedene domene?

Ne morete.

To bi bil zelo hiter, kratek, izredno jedrnat, a ne povsem točen odgovor na vprašanje, kako lahko pridete do zasedene domene. Dejstvo je, da je registrirana domena in že obstoječi lastnik domene velika ovira pri tem, da pridete do želene domene. A vendar, kot je včasih bilo slišati v oglasnih napevih Kovinotehne – “nemogoče je mogoče”. Kako? Naš predlog vas čaka ob koncu tega prispevka.

Domena je že registrirana. Kaj to pomeni?

To preprosto pomeni, da ste potegnili najkrajšo v tistem ljudskem pregovoru “Kdor prej pride, prej melje.” Torej, bili ste prepozni in nekdo je pred vami izkoristil priložnost in registriral domeno, ki jo zdaj želite vi. To tudi pomeni, da je ne bo kar tako preprosto pridobiti v vašo last. Lastnika domene ščiti v prvi vrsti nekaj, čemur pravniki pravijo lastninska pravica.

In ker nismo več v komunizmu, mu jo lahko odvzamemo samo preko “sodnije” oz. v našem primeru preko ti. “domenskega spora“, ki ga za .si domene sprožimo pri ARNES-u. Več o tem v kakšnem drugem prispevku, dejstvo pa je, da v kolikor želite zmagati v takšnem domenskem sporu, potrebujete preklemano tehtne argumente. V tem prispevku bomo ubrali alternativno pot, ki je verjetno edino, kar vam še ostane.

Toda, kdo točno je lastnik domene?

Registracije domen za namen preprodaje in posledično takšnih preprodajalcev domen je čedalje več. Čeprav se na prvi pogled zdi to zelo nelegitimno (v nekaterih primerih, ko se domena navezuje na ustaljeno blagovno znamko pa celo je povsem nelegalno), je to vendarle na koncu dneva posel kot vsak drug: kdor je prvi pri mlinu, prvi melje, največ zmelje in ima na koncu dneva najlepši TRR račun.

Toda, je razlika v tem, ali je vašo domeno pred vami kupit preprodajalec domen ali pa čisto povprečen uporabnik, ki je pač nameraval postaviti nekakšno spletno stran na tej domeni, pa mu je potem zmanjkalo časa, volje, energije, denarja ali kombinacija česarkoli od teh štirih faktorjev.

Namreč, preprodajalec samo čaka, da takšna oseba pristopi do njega in si kar mane roke, ko dobi vaš e-mail ali telefonski klic. Medtem ko v primeru običajnega človeka načeloma ni tako: ta se 1. morda ne zaveda, koliko je lahko domena vredna vam, 2. nima niti namena zaslužiti z domeno ali 3. se mu morda celo zdi etično sporno in nemoralno, da bi na tak način zaslužil kakšen evro.

Zato se splača raziskovati, da odkrijete, kdo je v resnici lastnik domene, ki si jo želite. To lahko zelo preprosto storite s pomočjo našega servisa Preveri.si. Domeno vpišite v desno okence (okence najdete v desnem meniju) ali pa obiščite www.preveri.si in preverite, kdo je lastnik domene.

Kako torej priti do zasedene domene?

Najprej si poglejmo, kako se boste tega lotili, če je lastnik domene običajen uporabnik spleta. To boste lahko vedeli po tem, da ima na svoje osebno ime registrirano samo eno ali nekaj domen, in še to so takšne, ki niso ravno diamanti namenjeni preprodaji. Torej, niso vse domene enobesedne, zelo generične in dejansko kaj vredne domene.

Preprosto ga čim prej kontaktirajte (preko e-pošte ali preko telefona) in mu ponudite nekaj cekinov v zamenjavo za domeno. Bodite prijazni, karseda vljudni in razložite svojo situacijo. Ob tem nikar ne delujte kot da vam gre za življenje. Če bo mulc na drugi strani telefona ali e-pošte to začutil, si bo namesto par lizik in ene čokolade zaželel še kakšnega novega skuterja.

Situacija pa se zaplete, če imamo opraviti s preprodajalcem domen. Njemu je namreč bolj jasno, da vam domena nekaj pomeni in vam je precej vredna, če ste šli tako daleč, da ga kontaktirate. Tukaj ste na tankem in zelo spolzkem ledu. Upam, da vaša domena ni ravno najbolj iskana in generična beseda. V tem primeru lahko preprodajalec v miru počaka tudi še pet ali deset let in bo na koncu vseeno izpadla čudovita investicija.

V komunikaciji z njim skušajte najti čim več argumentov za to, zakaj je zdaj najbolj primeren čas, da vam proda svojo domeno, pri tem vseeno nekaj zasluži. Skušajte mu prikazati, da je to boljša alternativa, kot pa to, da čaka in čaka in na koncu morda sploh ne bo zares zainteresiranega kupca. Če lahko, mu morda ponudite kaj v kompenzacijo. Morda storitev ali produkt vašega podjetja, ki vas neposredno skorajda nič ne stane.

Samo še dve stvari čisto za na konec: če preprodajalec reče 800 € v resnici misli 400 €. In še zadnja stvar: dobro premislite, če se vam sploh splača vložiti v takšno domeno.

Pa srečen lov na domeno vam želimo!

Be Sociable, Share!

Oznake: , , , ,

2 komentarja to “Kako lahko pridem do zasedene domene?”

  1. V našem primeru se je zgodilo, da nam je podjetje izdelalo spletno stran in registriralo domeno avtobivak.net na svoje ime. Po nekaj letih ko smo vsako leto v prepoznavnost vložili po 4.000€, nas je le opozoril nek drug izdelovalec spletnih stani. Seveda smo bili šokirani… Ali je možno, da daš podjetju izdelati hišo na ključ in ko vse plačaš ugotoviš, da je hišo naredil na svojem zemljišču.
    Torej ti je prodal hišo, ki stoji na zemljišču investitorja… Kaj sedaj?
    Hvala za odgovore.

  2. V vašem primeru je rešitev zelo preprosta. Podjetju, ki upravlja z vašo domeno naročite, da naj kot lastniške (WHOIS) podatke vpiše podatke vašega podjetja.

    Tudi kontaktni e-mail mora biti e-mail, do katerega imate dostop vi. Najbolje, da je to kar info@avtobivak.net (ali kaj podobnega). To je zelo pomembno, saj sicer domene ne morete niti prenesti na drugega registrarja, ker ne boste prejeli potrditvenega sporočila.