Arhiv za kategorijo ‘.si domene’

Kako do poceni .SI domene?

torek, februar 20th, 2018

Z izbiro ustrezne domene se boste na učinkovit način predstavili spletnim obiskovalcem. Če ciljate predvsem na tiste iz Slovenije, potem je domena. SI prava izbira za vašo spletno stran ali trgovino. V tokratni objavi smo zapisali še, katere so prednosti domene .SI in kako jo lahko registrirate. Prav tako smo preverili, pri katerem ponudniku jo lahko registrirate po najugodnejši ceni.

Lastnosti .SI domene

Nacionalna domena Slovenije je na voljo od leta 1992. Sprva so jo lahko registrirale samo pravne osebe, od leta 2008 pa je na voljo tudi fizičnim osebam. Po uvedbi sprememb je na voljo še tujim državljanom in pravnim subjektom.

.SI domena

Domena .SI je odlična izbira za vse, ki želite svoj produkt ali osebno spletno stran predstaviti slovenskemu občinstvu. Gre za zaupanja vredno domeno, saj ji zaradi dolge prisotnosti na spletu zaupa večina spletnih uporabnikov. Prednosti te domene se zaveda vedno več lastnikov spletnih strani, kar potrjuje že več kot 127.000 registracij. Ste vedeli, da je bilo samo v prejšnjem mesecu registriranih preko 1.800 .SI domen? Zdaj je prava priložnost, da njen lastnik postanete tudi vi.

Kje registrirati .SI domeno?

Na voljo je več kot 90 registrarjev, ki ponujajo registracijo te domene. Naj odgovorimo na vprašanje, ki smo ga zastavili v naslovu objave – kako do poceni .SI domene? Veliko slovenskih registrarjev nudi .SI domene po ugodni ceni, najceneje pa jo lahko registrirate pri ponudniku NEOSERV. Pri njem namreč lahko registracijo domene opravite po zajamčeno najnižji ceni v Sloveniji.

Kako registrirati .SI domeno?

Sama registracija se nekoliko razlikuje med registrarji, a v večini primerov jo lahko opravite v nekaj preprostih korakih:

  • na spletni strani izbranega registrarja vnesete želeno ime domene v obrazec za registracijo,
  • vnesete podatke o nosilcu domene,
  • izberete način plačila.

Ko opravite plačilo izbrane domene, bo registrar takoj registriral vašo domeno. V primeru plačila prek plačilnega naloga UPN boste njen lastnik postali v roku 1 delovnega dneva. Če domeno potrebujete čim prej, vam svetujemo, da ob naročilu izberete drugo plačilno sredstvo, na primer kreditno kartico ali PayPal, vedno bolj pa je priljubljeno tudi plačilo s kriptovalutami, ki ga ponujajo tudi pri NEOSERV.

Od svoje .SI domene ste torej oddaljeni samo nekaj klikov. Registrirajte jo, dokler je še prosta!

Naj registriram .si ali .com domeno?

ponedeljek, junij 29th, 2015

Pri izbiri domene nimamo težkega dela, saj je treba izbrati le dva dela – samo ime in domensko končnico. Vseeno pa vsaka od teh odločitev terja kar nekaj premisleka, če želimo, da bo nova domena trden temelj za uspešno spletno stran. Pri imenu domene imamo skoraj popolnoma proste roke, saj smo omejeni le z dolžino imena in naborom razpoložljivih znakov. Drugače je pri domenskih končnicah, kjer moramo izbirati med bistveno ožjim naborom, pa tudi pomeni posameznih končnic so različni. Tako .si domena pove nekaj drugega kot enako poimenovana .com domena, kar lahko izrabimo v svojo korist.

.si domena VS .com domena

Torej, registrirati .si ali .com domeno? Dejavnikov, ki vplivajo na izbiro, je kar nekaj. Najprej moramo razlikovati med dvema tipoma domenskih končnic – .si domena nakazuje na slovensko spletno stran, torej gre za državno domeno, medtem ko .com domena ne pove ničesar o lokaciji, le o vrsti vsebine, ki je v tem primeru komercialna. Končnico bomo torej izbirali na podlagi lokacije spletne strani oziroma ciljnega trga, ter vrste vsebine strani. Sicer je .com domena dobra izbira v skoraj vsakem primeru, saj se danes uporablja po vsem svetu, medtem ko je .si primerna le za slovenski trg.

Domena .com je univerzalna, poceni in dostopna pri praktično vseh registrarjih. Je pa prednost .si domene domačnost na slovenskem geografskem področju, kar doda nekaj zaupanja obiskovalcem. Prav tako je lokalna domena dobra izbira za tiste spletne strani, pri katerih mora biti jasna njihova lokacija, na primer pri spletnih predstavitvah podjetij.

Lokalna domena

Izbira končnice domene lahko naredi veliko razliko, zato je treba odločitev sprejeti premišljeno. Pogosto je pametno izbrati kar obe domeni, saj dodatna domena pač ne predstavlja velikega stroška, lahko pa precej pomaga pri utrjevanju spletne prisotnosti in zaščiti pred konkurenco.

Če moramo podati končno odločitev – izberite .si domeno za spletne strani, namenjene slovenskemu trgu, ter .com domeno za globalno usmerjene strani.

Reševanje domenskih sporov

sreda, maj 13th, 2015

Arnes, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, je vsako leto priča marsikateremu domenskemu sporu. Domenski spor nastane, ko se fizična ali največkrat pravna oseba odloči sprožiti postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, imenovan tudi ARDS. Gre za cenejši način reševanja omenjene težave, kot če bi spor reševali po sodni poti. V nekaterih redkih primerih sam postopek ni dovolj in je domenski spor vseeno potrebno reševati s pomočjo sodnih postopkov.

Domenski spor

Kar nekaj domenskih sporov se je pojavilo proti koncu leta 2010, ko je bilo prvič možno registrirati tudi .si domene s šumniki. Zaradi pravila ‘kdor prej pride, prej melje’, je bilo že v prvi uri registriranih skoraj 2000 domen. Veliko jih je bilo registriranih z namenom nadaljnje prodaje in torej ne za lastno rabo. Prepoznih je bilo nekaj večjih slovenskih podjetij, med katerimi bi lahko izpostavili Pošto Slovenije, Tuš, Terme Čatež in Slovenske železnice. Če si pogledamo situacijo za Tuš in Pošto Slovenije danes, lahko vidimo, da domena tuš.si že pripada podjetju Tuš, medtem ko je domena pošta.si še vedno v lasti podjetja Infonova d.o.o.

Razlog za hitro registracijo domene z dobrim imenom, ki bi nekomu v prihodnosti morebiti prišla prav, je več kot očiten. Glede na to, da registracija .si domene stane v povprečju 15 €, podjetje, ki bi mu domena prišla še kako prav (največkrat gre za istoimensko podjetje), pa je ponavadi pripravljeno za domeno odšteti mnogo višji znesek. Govorimo o več sto ali celo več tisoč evrih. Da se takšne težave ne pojavljajo pogosto oziroma da je možno rešiti že obstoječe, je organizacija ARNES uvedla ARDS – postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, ki skupno traja okoli 70 dni.

Če mislite, da imate pravico do domene, ki jo ima ‘v lasti’ tretja oseba, lahko sprožite postopek ARDS, vendar morate vedeti, da morajo biti za pozitiven izid izpolnjeni naslednji pogoji:

  • Domena je identična ali zelo podobna vaši blagovni znamki, veljavni na območju RS, ali vaši firmi, kot izhaja iz sodnega registra v RS, ali da nosilec domene krši avtorsko pravico po pravu RS, ali registrirano geografsko označbo, do katere ste upravičeni po pravu RS, ali posega v pravice na osebnem imenu po pravu RS, ali pa nosilec posega v drugo pravico, ki je priznana v pravnem redu RS.
  • Nosilec domene nima pravno priznanega interesa glede domene.
  • Domena je registrirana ali se uporablja v slabi veri.

Dokazati boste morali, da nosilec domene krši vse tri navedene pogoje. V nasprotnem primeru bo pritožba najverjetneje neuspešna.

Stroški domenskega spora

Kdor poda pritožbo oziroma sproži postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, mora za sam postopek ARNES-u plačati 667,67 €. To velja za primer, ko je predmet obravnave le ena domena in hkrati razsoja le en neodvisen razsodnik. V spodnji tabeli si lahko ogledate, kakšni so stroški ARDS postopka za večje število domen.

Domenski spor - stroški

Vir tabele in podatkov o ARDS: http://www.register.si/ards.html

Kaj je dobro vedeti kot nosilec domene?

sreda, maj 28th, 2014

Nosilec domene je oseba, ki registrira domeno in z njo za določen čas pridobi pravice do uporabe in razpolaganja. Nosilec je lahko pravna ali fizična oseba

nosilec domene

Za .SI domene

Kot lastnik SI domene imate določene pravice, pa tudi nekaj dolžnosti, ki jih je dobro poznati še preden domeno zakupite, saj se tako izognete raznim nesporazumom, ki so običajno
posledica neinformiranosti. Zato smo v tem prispevku izpostavili nekaj uporabnih informacij.
S pravili o .SI domeni pa sicer upravlja register.si (ARNES).

– Ob registraciji domene vam iz vaše strani ni potrebno storiti ničesar, ostale spremembe, kot so na primer prenos domene na drugega lastnika, izbris domene ali menjava registrarja, pa mora najprej potrditi nosilec domene. Torej , če upravljate z domeno in niste njen lastnik, brez privoljenja lastnika ne morete urediti zgoraj naštetih sprememb.

– Lastnik domene je dolžan, da so njegovi podatki o kontaktnih osebah vedno ažurni, zato je v primeru menjave naslova, telefonske številka, e-poštnega naslova* ali kontaktne osebe, priporočljivo posredovati svojemu registrarju, ki nato spremembe javi v bazo registriranih domen.
*Priporočljivo je, da lastnik domene poda tisti e-poštni naslov, ki ga najpogosteje uporablja.

– Nosilec domene je odgovoren za vse možne kršitve ustavnih ali zakonskih pravic tretjih oseb in za kršitve javnega ali pravnega reda.
Celotna komunikacija Registra poteka preko uradnega e-poštnega naslova nosilca, zato je tudi pravilnost podatkov tako pomembna. Vsaka sprememba naslova mora biti sporočena registrarju.

Za ogled celotnih splošnih pogojev za registracijo .SI domene pa kliknite na to povezavo.

6 najpomembnejših nasvetov pri izbiri imena vaše domene (2. del)

torek, avgust 30th, 2011

Izbira imena domene, ki je iz tehničnega vidika dandanes zagotovo ena od najlažjih nalog pri postavitvi svoje spletne strani (domeno lahko praktično iz domačega kavča registrirate v nekaj minutah), je iz vsebinskega vidika izjemno pomembna. V prejšnjem članku smo vam razkrili tri osnovna pravila, ki jih morate upoštevati pri izbiri imena vaše domene, tokrat pa nadaljujemo še s tremi nekoliko bolj naprednimi nasveti, s katerimi boste lahko domeno registrirali kot profesionalec!

Nasvet #4: Zaščitite svoje ime!
Tudi na svetovnem spletu lahko najdemo številne zajedalce, ki se obesijo na uspeh vaše spletne strani in služijo na vaš račun. Kako? Denimo, da ste vi registrirali domeno avtomobili.si, ki sčasoma postane zelo uspešna. Nekdo lahko registrira domene avtomobili.net, avtomobili.com, avtomobili.eu in samo zato, ker vaše stranke imena vaše domene ne poznajo na pamet in pomotoma kliknejo na kakšno drugo, pobere precej klikov, ki bi morali pripadati vam – in vam tako seveda pobere tudi del strank in dobička. Razmišljajte vnaprej in preprečite tovrstne zajedalce: ob registraciji svoje domene registrirajte tudi vse njene različice. Z dobrim registrarjem vas bo to stalo le nekaj evrov, na dolgi rok pa verjetno prineslo precej strank in dobička!

Nasvet #5: Izberite ime domene, ki bo všeč tudi iskalnikom
Večina obiskovalcev vaše spletne strani bo do vas verjetno prišla preko spletnih iskalnikov, vsaj na začetku vašega posla. Upoštevajte to tudi pri izbiri domene in izberite ime, ki ima veliko ključnih besed – iskalniki se bodo navdušili nad vašo spletno stranjo!

Nasvet #6: Uporabite svojo kreativnost!
Najverjetneje bo večina domenskih imen, ki ste si jih izbrali, že zasedenih. Ne obupajte in pripravite seznam variacij in kreativnih rešitev za alternativna imena za svojo domeno, ki še ne bodo zasedena. Zasedenost domen zlahka preverite z različnimi orodji, pazite pa, da vas pri kreativnem razmišljanju ne bo odneslo predaleč stran od ključnih besed in narave vašega posla!

6 najpomembnejših nasvetov pri izbiri imena vaše domene (1. del)

nedelja, avgust 28th, 2011

Če želite uspeti na spletu, je izbira pravega imena domene ena izmed najbolj pomembnih stvari. Pravil za izbiro je nešteto, še več pa raznolikih izkušenj ter dobrih in malo manj dobrih nasvetov. Se v vsem tem ne znajdete najbolje? Ponujamo vam 6 nasvetov, kako se oborožiti za enega od pomembnejših bojev pri upravljanju svoje spletne strani – izbiri domene!

Nasvet #1: Pomislite na svoje stranke!
Ko izbirate ime svoje domene, morate imeti v mislih predvsem svoje stranke. Ne izberite domene, ki si jo je težko zapomniti – stranke bodo na ime verjetno pozabile in se na vašo spletno stran ne bodo vračale. Prav tako pazite tudi, da ne bo imena vaše domene težko izgovoriti – stranke vas bodo težko priporočile drugim, saj ne bodo znale prebrati ali naglasiti imena vaše domene. Prva stvar, ki jo morate upoštevati, so torej vaše stranke!

Nasvet #2: Izberite kratko ime!
Tudi tu velja enako kot pri zgornji točki: če bo ime vaše domene predolgo in prezapleteno, ga bodo ljudje verjetno hitro pozabiti ali pa se jim ga preprosto ne bo dalo vtipkati v svoj internetni brskalnik – internet generacijo pogosto predstavljajo precej leni ljudje, ki so navajeni, da je vse, kar potrebujejo, le dva klika stran. Tudi tisti, ki bi so morda želeli zapisati ime vaše domene, bodo verjetno obupali še preden bodo zares začeli. Poskrbite torej, da bo ime vaše domene kar se da kratko – če pa se dolgemu imenu nikakor ne morete izogniti, pa besede ločite z vezaji, da si jih bodo ljudje lahko smiselno zapomnili!

Nasvet #3: Uporabite ime z veliko ključnimi besedami
Tega nasveta verjetno ne rabimo posebej utemeljevati: več ključnih besed imate, tem boljšo pozicijo boste imeli na spletnih iskalnikih. Vendar pa obstajajo še dodatne prednosti: če boste uporabili ključno besedo, ki je tesno povezana z vašim poslom, boste svojim strankam takoj povedali, s čim se ukvarjate. Če na primer prodajate avtomobile, je domena avtomobili.si seveda idealna domena za vas. Tu velja opozoriti še, da morate v primeru, da želite ustvariti ime podjetja ali znamko, v ime domene obvezno vključiti tudi to!

Ste upoštevali vse tri nasvete? V naslednjem članku vas čakajo še trije odlični nasveti, s katerimi bo vaša domena zagotovo med najbolj uspešnimi!

Žurka.si in šivilja.si – .si domene s šumniki!

sreda, november 24th, 2010

Registracija domene .si je z dvajsetim oktobrom 2010 postala nekoliko drugačna. Za vse, ki uporabljamo slovenske domene, sta se spremenili dve pomembni stvari. Po tem datumu je Arnes, vrhovni registrar za slovenske domene, vpeljal možnost registracije IDN domen, ki podpirajo tudi šumnike, npr. šivilja.si in možnost registracije dvo-znakovnih domen s končnico .si, kar do sedaj ni bilo mogoče.

IDN – Internacionalizirana domena

IDN, ki pomeni ‘Internationalized Domain Name’, oziroma internacionalizirana domena je tista, ki v svojem imenu, poleg znakov angleške abecede, vsebuje še katerikoli znak, ki je značilen za posamezen jezik. V našem primeru so to č-ji, š-ji, itn., lahko pa vsebuje tudi posebne znake drugih nacionalnih abeced, nemške, arabske ali katere koli druge, ki ne uporabljajo zgolj angleških znakov.

Prednost IDN domen je vsekakor v tem, da omogoča lokalnim skupnostim registracijo in gostovanje domen, ki so enaka krajevnim zapisom besed, namesto sivilja.si lahko zdaj registriramo domeno šivilja.si. Že samo dejstvo, da lahko tako domeno oglašujemo brez bojazni, da bi morebitni obiskovalec zaradi napačne razlage črkovanja domene zgrešil našo spletno stran, sedaj odpade. Škafar naj bo škafar, žurer naj bo žurer in ne zurer. Zmeda ter zgrešeni kliki bodo preteklost.

Trenutno popolna podpora za IDN domene v brskalnikih še ne deluje povsem, vseeno pa lahko do takih domen nemoteno dostopamo. V brskalnikovo vrstico vpišemo domeno v naši domači obliki, brskalnik jo bo običajno pretvoril v t.i. ACE niz, ki pomeni ‘ASCII Compatible Encoding’. Ko vpišemo domeno šivilja.si, jo bo brskalnik pretvoril v nekaj takega: xn--ivilja-9jb.si. Brez skrbi, gre za isto domeno, je pa vsekakor lažje vpisati šiviljo, kot pa xn--…, ali pa razmišljati o tem ali gre za šiviljo ali siviljo. Prav je, da svetovni splet v imenih domen omogoča uporabo vseh znakov, ki jih različni narodi uporabljamo, ne samo angleških.

Največja prednost domen v domači obliki bo pri SEO optimizaciji spletnih strani. Ključne besede bodo zdaj res identične iskanim frazam, saj vsi vemo, da žurer in zurer računalniškemu programu ne pomenita istega. Za ljudi tako razlikovanje ne predstavlja posebnega problema, v svetu interneta pa lahko še tako neznatna ali navidez nepomembna razlika predstavlja prednost pri večji obiskanosti naše spletne strani.

Dvo-znakovne domene

Druga pomembna novost, ki jo je uvedel Arnes, je možnost registracije dvo-črkovnih .si domen. Vsi, ki se srečujemo z internetom vemo, da si je najlažje zapomniti kratka, intuitivna imena domen. Razlika v dolžini domene je lahko pomemben dejavnik, ki bistveno vpliva na število obiskov, ki jih bo imela naša spletna stran. Domeno, ki ima petnajst znakov, si je bistveno težje zapomniti, kot pa domeno, ki ima samo dva znaka.

Iz zgodovine interneta je tudi jasno, da imajo dvo-znakovne domene običajno zelo veliko tržno vrednost, ob zamenjavi lastnika so lahko zneski kupnin astronomsko visoki. Za dvo in tri-znakovne mednarodne domene .com, .net… tudi velja, da so po večini že zasedene in je le težko priti do takega prvovrstnega imena. Tudi za .si domene velja skoraj enako. Če ste med srečneži, ki bodo še uspeli dobiti tako želene domene, lahko vsak trenutek preverite. Ne pozabite – kdor prvi pride, prvi melje. Preverite možnost registracije vaše sanjske domene še danes.

Domena je v karanteni. Kako jo obudim od mrtvih?

torek, november 3rd, 2009

Situacija: želeli ste odpreti svojo spletno stran, a ko ste odprli naslov mojastran.si, vas je čakalo neprijetno presenečenje – stran ne deluje. Po kratkem, hitrem in predvsem paničnem raziskovanju ste ugotovili, da je domena v karanteni.

Nasvet: ohranite mirne živce! Prav nič ni izgubljenega. Domena bo spet vaša, kot bi mignil, jo bomo povlekli iz karantene in jo prisilili, da spet deluje kot mora. Berite naprej …

Kaj storiti, ko je domena v karanteni?

Zelo preprosto: če želite domeno podaljšati in jo tako umakniti iz karantene, kontaktirajte svojega registrarja domen. Z njim in samo njim se lahko dogovorite, da vam domeno podaljša ali pa da jo prenesete k drugemu registrarju.

Roko na srce – če je registrar zadevo pustil tako daleč, da je domena v karanteni, potem razmislite o drugem registrarju. Takšnem, ki vas bo večkrat in pravočasno obvestil o tem, da bo domena vsak čas potekla. Kje najdete takšnega prijaznega, uvidevnega in skrbnega registrarja domen? >> Tukaj <<.

Če pa vas je vaš obstoječi registrar večkrat opozoril, da domena poteče in kljub temu niste ukrepali in domeno podaljšali, potem ste si povsem sami krivi za nastalo situacijo in ste zreli za objavo na spletni strani Šalabajzer.

Zakaj sploh je domena v karanteni?

Spet zelo preprosto: da se sami pred sabo obvarujejo takšni pozabljivci, ki pozabijo podaljšati svojo domeno. ARNES nato reče “STOP!” vsem tistim, ki že nestrpno čakajo in se kot mački okrog vrele kaše vrtijo okrog vaše fantastične domene in vam jo želijo zvito prevzeti v istem trenutku, ko bi lahko.

Domena je v karanteni 30 dni

Fantje pri ARNESu so tako prijazni, da pozabljivcem ponujajo ves mesec časa, da se le zmigajo in podaljšajo svojo domeno. Če tega ne storijo (storite?) v obdobju karantene, potem je domena dokončno izbrisana. Pozor: to pomeni, da niste več njen lastnik v nobenem smislu in da je lov na vašo domeno odprt. Po domače: registrira jo lahko vsakdo, ki ima pet minut časa in nekaj evrov.

Če še vedno niste podaljšali svoje domene in je le-ta še vedno v karanteni, potem predlagamo, da hitro zaključite z branjem tega prispevka in se obrnete na svojega registrarja, da vam domeno hitro podaljša. Kako boste vedeli, da spet deluje? Preprosto: spet bo začela delovati, dooh! To se bo zgodilo takoj po prvem ARNES-ovem vpisu v vrhnji DNS, ki poteka vsako liho uro.

Nauk in povzetek: vestno in odgovorno podaljšujte svoje domene, ne zanašajte se na nezanesljive registrarje in raje prestopite k odgovornim, profesionalnim registrarjem domen.

Domene s šumniki

sreda, oktober 14th, 2009

Kdo pravi, da nimamo nič od EU-ja? Morda je res, da včasih naši vrli politiki ne počrpajo vseh sredstev, ki bi jih prebivalci Slovenije krvavo potrebovali, toda, občasno se najde tudi kakšna dobra stvar v povezavi z EU. Tokrat je ta dobra stvar iz našega področja, s področja domen in domenskih končnic.

Sporočimo vam lahko veselo novico, ki niti ni več tako nova, se pa počasi bližamo njeni uresničitvi … V praksi naj bi namreč ta novost začela veljati b zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Zakaj torej sploh gre?

Gre za registracijo domene s šumniki ali pravilno in strokovno ti. “internacionalizirane domene” – IDN domene, natančneje, govorimo o .eu domenskih končnicah. Po novih pravilih, ki so jih sprejeli v Evropski komisiji, bomo namreč lahko registrirali takšno domeno, ki vsebuje prav vse znake uradnih jezikov Evropske unije. 23 uradnih držav oz. jezikov bo prineslo kar nekaj novih možnosti – med drugimi tudi za nas najbolj zanimive, šumnike. Tako bo lahko npr. sonchek.com postal sonček.eu, če bi tako želel.

Kaj pa druge domenske končnice?

Lahko registriram domeno s šumniki tudi v drugih domenskih končnicah? Tudi to je možno, vendar naj ob tem razložim še nekatere detajle, da ne bom obtožen zavajanja.

Registrira se lahko .com, .net, .org, .info, .biz in .de domenske končnice oz. domene s šumniki. Vendar, ko boste domeno odprli v brskalniku, se vam bo zgoraj v URL vrstici naslov spremenil v kup “zanimivih znakov”. Domena čutara.com bo tako postala xn--utara-gya.com. To pa mislim, da ni ravno tisto, kar ste v resnici želeli?

Kaj pa slovenske, .si domene, ki jih zaenkrat niti na ta “čuden” način ne moremo registrirati? Arnes na svoji strani v FAQ sekciji odgovarja takole:

V skladu z veljavnimi Splošnimi pogoji registracija internacionaliziranih domen (domen, ki vsebujejo ne-ASCII znake oz. znake, ki niso v standardni latinični pisavi (npr. č, š, ž, .)) še ni mogoča. Arnes spremlja uvedbo IDN v drugih registrih po Evropi in bo v letu 2009 preučil možnost uvedbe IDN tudi pod .si, če bo to želja slovenskih uporabnikov.

Težave s šumniki v domenah

Če nas je do danes bilo “strah” in smo bili previdni, da nevešči uporabniki spleta ne bodo v brskalnike vpisovali šumnikov, nas bo od zdaj naprej lahko strah, da jih iz previdnosti in navajenosti zdaj ne bodo vpisovali, kljub temu, da jih bo naša domena vsebovala.

Rešitev za ta problem domen s šumniki? Zelo preprosta. Če boste dovolj hitri, lahko registrirate še dodatno .eu domeno s šumniki in jo preusmerite na svojo obstoječo stran. Ali pa se odločite za ravno obratno smer in domeno brez šumnikov preusmerite na novo domeno s šumniki. Pri vsem skupaj pa ne pozabite še na tole majhno stvarco: če nastopate tudi ali predvsem na tujih trgih, raje pozabite na domene s šumniki. Preden bodo Američani na svojih “keyboardih” našli način, kako vtipkati čšž.eu, se bodo raje odločili za konkurenco.