Lahko spletno stran postavim brez domene?

Pred kratkim smo na e-poštni naslov prejeli vprašanje, ali je mogoče postaviti spletno stran, brez da bi registrirali domeno. Vsekakor ne gre za osamljen primer, saj se enaka vprašanja pogosto pojavljajo tudi na spletnih forumih, na katerih beseda teče o domenah, izdelavi spletnih strani in podobnem.

Na kratko bi lahko odgovorili z »da«, vendar vam svetujemo, da si prispevek preberete do konca. Kot boste lahko videli, je takšna odločitev namreč precej neposrečena, kar velja za večino brezplačnih storitev.

Kako lahko spletna stran obstaja brez domene?

Nekateri ponudniki spletnega gostovanja, predvsem brezplačnega, omogočajo postavitev spletne strani, tudi če nimate registrirane svoje domene. Kako je to mogoče? Zelo enostavno – na svoji lastni domeni ustvarijo poddomeno, na kateri vam omogočajo postavitev spletne strani. Če bi si torej ponudnik gostovanja lastil domeno gostitelj.net, bi vaš spletni naslov lahko izgledal takole: mojastran.gostitelj.net.

Spletna stran na poddomeni

Vas takšen naslov prav nič ne moti? Prepričani smo, da se vam brezplačna poddomena kmalu ne bo več dopadla, če boste nadaljevanji z branjem prispevka.

Glavna slabost brezplačnega spletnega naslova

Na trgu spletnega gostovanja vlada velika konkurenca. Marsikdo se do uspeha želi prebiti z brezplačno ponudbo, vendar kasneje ugotovi, da takšno poslovanje ne bo obrodilo sadov. Če boste svojo stran postavili na poddomeno, se lahko kadarkoli zgodi, da boste ostali brez spletne strani. Ponudnik lahko čez noč preneha obstajati, opusti storitev brezplačnega gostovanja ali pa zanjo začne zaračunavati.

Vas tudi takšen scenarij prav nič ne skrbi, saj redno izdelujete varnostne kopije? Boste poiskali novega brezplačnega ponudnika, na strežnik prenesli varnostno kopijo in upali, da do enake situacije ne pride ponovno? Čeprav bi to lahko naredili, vam takšno početje odsvetujemo. Zavedati se namreč morate, da bo vaša spletna stran dostopna na drugem naslovu. Zaradi tega boste izgubili zveste obiskovalce, prav tako bo vaša stran za nekaj časa izginila iz iskalnika Google. Morda ne bo nikoli dosegla vidnosti, kot jo je imela prej.

Vidnost v iskalniku Google je tesno povezana s povezavami, ki so z drugih spletnih strani usmerjene do vaše. Več kot imate takšnih povezav in kakovostnejše kot so, višja mesta v iskalniku lahko pričakujete. Če boste zamenjali spletni naslov, bodo vse obstoječe povezave izgubljene, zato bo približno tako, kot bi pričeli povsem na začetku. Seveda lahko lastnike strani obvestite o vašem novem naslovu, toda nikar ne pričakujte, da bodo prav vsi popravili povezave. Najverjetneje pa niti ne veste, od kod vse so povezave usmerjene do vaše strani.

Ostale slabosti brezplačne poddomene

Spletni naslov na poddomeni izgleda zelo neprofesionalno. Morda si na tem mestu mislite, da boste svojo stran postavili zgolj za hobi, če se bo iz hobija slučajno kdaj razvila priložnost za zaslužek oziroma posel, pa boste registrirali domeno. Nikar ne razmišljajte tako, saj vam bo kasneje še kako žal – in vsekakor ne boste prvi. Raje odštejte tistih 10-15 € na leto in že na samem začetku pričnite tako, kot se spodobi.

Pri brezplačnem gostovanju ne gre računati na veliko strežniškega prostora. Najverjetneje boste imeli na razpolago le nekaj 10 ali 100 MB, za kaj več pa bo potrebno plačati. Če boste na spletno stran redno dodajali nove vsebine, boste zelo hitro dosegli omejitev – še posebej, če boste v vsebine dodajali tudi slikovni material. Težava brezplačne poddomene je pogosto povezana tudi s počasnim delovanjem strežnika, saj na njem običajno gostuje več sto ali celo tisoč brezplačnih strani.

Počasno delovanje spletne strani

Veliko ponudnikov brezplačnega spletnega gostovanja ne nudi možnosti uporabe podatkovnih baz. To pomeni, da pri njih lahko gostujete le preproste strani, medtem ko na razne sisteme za postavitev spletnih strani (npr. WordPress, Joomla, Drupal) in spletnih trgovin (npr. WooCommerce, PrestaShop, Magento) lahko kar pozabite. Tudi možnost izdelave varnostnih kopij je pod velikim vprašajem.

Naj za konec omenimo še slabost, ki moti marsikaterega uporabnika brezplačnega naslova na poddomeni ponudnika gostovanja. Pogosto se na takšnih straneh prikazujejo oglasi, nad katerimi kot urednik spletne strani nimate nadzora. Običajno se pojavljajo na dnu strani, včasih pa celo na vrhu ali v stranskem stolpcu. Vsekakor zelo moteče in prav nič prijetno za obiskovalce.

Vas še vedno zanima postavitev spletne strani brez registracije domene? V vaše dobro upamo, da smo vas od takšne odločitve odvrnili.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.