Arhiv za kategorijo ‘Domenske končnice’

Kako do poceni .SI domene?

torek, februar 20th, 2018

Z izbiro ustrezne domene se boste na učinkovit način predstavili spletnim obiskovalcem. Če ciljate predvsem na tiste iz Slovenije, potem je domena. SI prava izbira za vašo spletno stran ali trgovino. V tokratni objavi smo zapisali še, katere so prednosti domene .SI in kako jo lahko registrirate. Prav tako smo preverili, pri katerem ponudniku jo lahko registrirate po najugodnejši ceni.

Lastnosti .SI domene

Nacionalna domena Slovenije je na voljo od leta 1992. Sprva so jo lahko registrirale samo pravne osebe, od leta 2008 pa je na voljo tudi fizičnim osebam. Po uvedbi sprememb je na voljo še tujim državljanom in pravnim subjektom.

.SI domena

Domena .SI je odlična izbira za vse, ki želite svoj produkt ali osebno spletno stran predstaviti slovenskemu občinstvu. Gre za zaupanja vredno domeno, saj ji zaradi dolge prisotnosti na spletu zaupa večina spletnih uporabnikov. Prednosti te domene se zaveda vedno več lastnikov spletnih strani, kar potrjuje že več kot 127.000 registracij. Ste vedeli, da je bilo samo v prejšnjem mesecu registriranih preko 1.800 .SI domen? Zdaj je prava priložnost, da njen lastnik postanete tudi vi.

Kje registrirati .SI domeno?

Na voljo je več kot 90 registrarjev, ki ponujajo registracijo te domene. Naj odgovorimo na vprašanje, ki smo ga zastavili v naslovu objave – kako do poceni .SI domene? Veliko slovenskih registrarjev nudi .SI domene po ugodni ceni, najceneje pa jo lahko registrirate pri ponudniku NEOSERV. Pri njem namreč lahko registracijo domene opravite po zajamčeno najnižji ceni v Sloveniji.

Kako registrirati .SI domeno?

Sama registracija se nekoliko razlikuje med registrarji, a v večini primerov jo lahko opravite v nekaj preprostih korakih:

  • na spletni strani izbranega registrarja vnesete želeno ime domene v obrazec za registracijo,
  • vnesete podatke o nosilcu domene,
  • izberete način plačila.

Ko opravite plačilo izbrane domene, bo registrar takoj registriral vašo domeno. V primeru plačila prek plačilnega naloga UPN boste njen lastnik postali v roku 1 delovnega dneva. Če domeno potrebujete čim prej, vam svetujemo, da ob naročilu izberete drugo plačilno sredstvo, na primer kreditno kartico ali PayPal, vedno bolj pa je priljubljeno tudi plačilo s kriptovalutami, ki ga ponujajo tudi pri NEOSERV.

Od svoje .SI domene ste torej oddaljeni samo nekaj klikov. Registrirajte jo, dokler je še prosta!

5 najbolj priljubljenih domen v letu 2017

petek, december 8th, 2017

Ker se leto 2017 bliža koncu, je prav, da preverimo, katere domene so bile v tem letu najpogosteje registrirane. Ste vedeli, da jih je bilo registriranih že preko 331 milijonov? Na voljo je tudi več kot 1.540 domenskih končnic, za vas pa smo preverili, katere predstavljajo največjih delež prej omenjenega števila registracij.

Domena .NET

S 15 milijoni registracij je na 5. mestu domena .NET. Gre za eno najstarejših domen in prav njena dolga prisotnost na trgu ter kratica, ki jo predstavlja – Network, sta glavna razloga za uspeh te domene. Zanjo se odločajo posamezniki in podjetja, ki se želijo predstaviti na lokalnem ali globalnem trgu. Ne veste, ali je primera za dejavnost, ki jo želite predstaviti na spletu? Brez skrbi, domena .NET je primerna za vsako spletno stran.

Domena .DE

Prva nacionalna domena na našem seznamu je nacionalna domena svetovne gospodarske velesile Nemčije. Če se želite predstaviti na njenem spletnem trgu, je domena zagotovo .DE najboljša izbira. Tega se zavedajo številna podjetja, o čemer priča tudi število registracij, ki presega že 16 milijonov. Ker ima domena .DE določene omejitve pri registraciji, pri svojem ponudniku domen preverite, ali izpolnjujete pogoje za njeno registracijo.

.DE domena

Domena .TK

Pravo posebnost med domenami v tokratni objavi predstavlja nacionalna domena otočja Tokelau, na katerem živi okoli 1.500 prebivalcev. Domena kljub temu beleži več kot 19 milijonov registracij. Da, pravilno ste prebrali. Glavni razlog za izjemno priljubljenost te domene je, da jo lahko registrirate brezplačno. To pa je verjetno tudi njena edina prednost. Zaradi preproste dostopnosti se zanjo odločajo tudi spletni napadalci, zato se te domene drži slab sloves. Z njeno registracijo torej tvegate, da boste izgubili spletne obiskovalce, namesto da bi jih pridobili.

Domena .CN

.CN je nacionalna domena Kitajske. Ta država postaja ena vodilnih gospodarskih velesil, kar se pozna tudi na njenem spletnem trgu. Z 21 milijoni registracij se uvršča na 2. mesto današnjega seznama. Ker domena nima nobenih geografskih ali drugih omejitev, jo lahko registrira vsaka pravna ali fizična oseba, ki se želi predstaviti na ogromnem kitajskem trgu.

Domena .COM

Nesporna zmagovalka še vedno ostaja najbolj priljubljena domena na svetu .COM. Z več kot 130 milijoni registracij predstavlja kar 39-odstotni tržni delež. Ta domena je sinonim za spletno predstavitev tako za podjetja kot posameznike. Z njeno registracijo boste še lažje dosegli svojo ciljno publiko.

Domenske končnice

Ne veste, katero od teh domen registrirati za svojo spletno predstavitev? V pomoč vam je lahko objava 5 dodatnih stvari, o katerih morate razmisliti, ko kupujete domeno.

Registracija domene .ONLINE

sreda, september 6th, 2017

Poudarite svojo predstavitev na spletu z domeno, ki je namenjena prav temu. Online je namreč angleški izraz, ki pomeni “na spletu”. Gre za domeno, ki je na voljo od leta 2015, da gre za učinkovito in prepoznavno domeno pa govori dejstvo, da je bila registrirana že v več kot 230 državah sveta.

Domena .ONLINE

Prednosti domene .ONLINE

Potencialni kupci morda ne pričakujejo, da bodo vaš produkt našli na spletu, vi pa prav z domeno .ONLINE lahko spremenite ta pričakovanja. Poglejmo samo nekaj uporabnih domen s to domensko končnico:

  • kuharske-knjige.online,
  • delavnica.online,
  • pravni-nasveti.online,
  • podarim.online.

Dodana vrednost

Domena .ONLINE spada med tiste tematske domene, ki so hitro zapomljive in med spletnimi obiskovalci veljajo za zaupanja vredne. Ne glede na področje ustvarjanja lahko z njeno registracijo izboljšate svojo spletno prisotnost.

Priljubljenost

Omenili smo že, da je bila domena registrirana že skoraj po celem svetu. Ko je leta 2015 prišla na trg, je v kratkem času zabeležila 38.000 registracij, v prvem letu pa že 350.000. Do danes je število njenih registracij preseglo 660.000.

Odlična alternativa najbolj priljubljeni domeni

Prav tako predstavlja odlično alternativo pogosto zasedeni domeni .COM. Ker število njenih registracij še ne presega enega milijona, obstaja dobra možnost, da vaša želena domena s končnico .ONLINE še ni zasedena.

Dostopnost

Domena .ONLINE nima nobenih omejitev pri registraciji. Registrirajo jo lahko posamezniki in podjetja, ne glede na področje ustvarjanja.

Dejstva o domeni .ONLINE

Za konec smo pripravili še nekaj zanimivih dejstev o .ONLINE domeni:

  • Med novimi tematskimi domenami so spletne strani s to domeno na 3. mestu po številu spletnih obiskovalcev.
  • Velja za najbolj priljubljeno tematsko domeno v Nemčiji, Franciji, na Poljskem in v Vietnamu.
  • Večinoma se uporablja v poslovnem svetu in na področju spletnih trgovin.
  • Najbolj pogost primarni jezik na straneh z domeno .ONLINE je angleščina, sledijo pa nemščina, kitajščina in ruščina.

5 cenovno ugodnih tematskih domen

ponedeljek, maj 29th, 2017

Tematske domene, ki jim nekateri pravijo tudi premium ali novejše domene, nam pomagajo, da s končnico izrazimo bistvo spletne strani. Zlasti takrat, kadar osrednji del domene nosijo besede, ki se nanašajo na manj znano blagovno znamko, ki se šele uveljavlja, je lahko končnica bistvena. Iz nje uporabnik takoj razbere, kakšne vsebine so dejansko na spletni strani na voljo. Pri uveljavljenih znamkah ali osrednjemu delu domene, ki jasno priča o naravi same strani, pa se tematska domena uporabi za poudarek, lahko tudi za prijetno drugačnost in zanimivost.

Nekatere tematske domene so povsem jasne, na primer .BEER, .SURF, .FAMILY, .RECIPES, .CHURCH, … Pri drugih se lahko v ozadju skrivajo najrazličnejše vsebine, saj dopuščajo večjo možnost interpretacije. In ne, tematske domene niso vedno slišati tuje. Marsikatere končnice so takšne, da jih brez težav uporabimo tudi za strani v slovenskem jeziku.

Katere tematske domene so tiste, ki so vam na voljo po izjemno ugodnih cenah?

1. Domena .XYZ

Domena .XYZDomenska končnica .XYZ se je rodila leta 2014 in prav zaradi tega, ker ni povsem specifična, hitro pridobila priljubljenost. Namenjena je mnogim splošnim temam, že leto po svojem nastanku pa se je z njo ponašalo več kot 1,5 milijona domen. Junija 2016 je postala četrta najbolj uporabljana končnica, takoj za .COM, .NET in .ORG. V primeru, da ne morete registrirati izbrane domene s končnico .SI ali .COM, torej predstavlja odlično alternativo, ne glede na jezik, v katerem je vaša spletna stran ali spletna trgovina.

2. Končnica .WORK

Domena .WORKZ domensko končnico .WORK lahko označujemo strani, ki se nanašajo na posel in finance, prav tako pa na materialne in človeške vire, potrebne za delo. Zanimiva je predvsem za strani, ki so namenjene mednarodnemu občinstvu oziroma angleško govorečim uporabnikom. Včasih pa se zanjo odločajo tudi slovenska podjetja, ki delujejo globalno – pogosto tudi start-up podjetja. Uporabna je tudi zato, ker se z “work” končujejo mnoge sestavljene angleške besede, na primer: “artwork”, “bridgework”, “casework”, “daywork”, “firework”, “homework”, “woodwork”, …

3. Domena .CLICK

Domena .CLICKIzraz klik je eden najpogosteje uporabljenih izrazov, povezanih z uporabo spleta. Nanj se lahko zanesemo vedno, ko želimo od uporabnika akcijo oziroma ga želimo spodbuditi h kliku na povezavo, oglas, izdelek … Domenska končnica .CLICK je priljubljena tako pri spletnih prodajalnah kot pri tržnih in oglaševalskih agencijah, pri straneh, namenjenih nagradnim igram, raziskavi mnenj, igricam, blogom, deljenju fotografij ipd.

4. Domena .SPACE

Domena .SPACEAngleški izraz “space” označuje vesolje, prostor, tipko za presledek na tipkovnici. Z njim se končujejo “aerospace”, “cyberspace”, “headspace” in številne druge angleške zloženke. Domeno .SPACE lahko uporabimo tako za splošne kot zabavne tematike, prav tako pa za tiste, ki se nanašajo na prostor v fizičnem pomenu besede (strani o dekoraciji prostora ali opremljanju). Nič drugače ni, ko govorimo o virtualnem prostoru, kjer lahko tvorimo zanimive kombinacije, na primer “party space”, “urban space”, “dream space”. Da je “space” izraz, ki je zanimiv in gre hitro v uho, dokazuje na primer družbena stran Myspace.

5. Domena .TOP

Domena .TOPMarsikatera angleška beseda se v pogovornem jeziku uporablja tudi pri nas in pri tem nič več ne zveni tuje. To velja tudi za izraz “top”, ki izraža vrhunskost ter odličnost. Domeno uporabljamo za splošne strani in za strani, namenjene zabavi in življenjskemu slogu. Če želite poudariti, da je vaša stran vrhunska, ponujate na njej najboljše vsebine oziroma prodajate najboljše izdelke, je .TOP gotovo dobra izbira.

So vam tematske domene všeč? Pri NEOSERV.SI vam je poleg omenjenih po izjemno ugodnih cenah na voljo še skoraj 400 drugih tematskih domen. Za nekatere je potrebno odšteti zgolj nekaj evrov, torej še manj kot za klasične generične ali nacionalne domene.

Katera je najboljša domena za blogerje?

petek, januar 27th, 2017

Poleg nacionalnih in generičnih so na voljo tudi številne tematske domenske končnice, s katerimi se lažje približate točno določeni skupini spletnih obiskovalcev. Ali ste vedeli, da je na voljo več kot 900 različnih domenskih končnic? Ena izmed njih je namenjena vsem lastnikom spletnih blogov. Če še niste ugotovili, govorimo o domeni .BLOG, ki je za registracijo na voljo šele od 21. novembra 2016.

Domena .blog - logo

Zakaj sploh pisati blog?

Če že pišete blog, potem odgovor na to vprašanje gotovo poznate, za druge pa bo zanimiv podatek, da je trenutno aktivnih več kot 156 milijonov blogov! Še bolj pomembno je to, da vse te bloge skupaj prebira več 100 milijonov ljudi. S pisanjem bloga torej dosežete veliko spletnih obiskovalcev, ki se lahko spremenijo v vaše potencialne stranke. Po raziskavi podjetja HubSpot je namreč kar 60 % podjetij povečalo prodajo, odkar je začelo redno pisati blog objave.

Z blogom lahko služite tudi posamezniki. Če boste pridobili dovolj zvestih bralcev, lahko ob veliki količini spletnega prometa služite z oglasi, ki se prikazujejo na vašem blogu. Pravzaprav je to le eden izmed več načinov služenja denarja z bloganjem.

Pisanje bloga

Pohitite z registracijo domene .BLOG!

Verjetno se sprašujete, zakaj pohiteti z njeno registracijo, če gre za razmeroma novo domeno? Glede na število aktivnih blogov obstaja velika možnost, da bo vaša želena domena hitro zasedena. Zato je pametno, da pohitite z njeno registracijo, dokler je le-ta še prosta.

Za registracijo .BLOG domene se odločite še zaradi vsaj štirih pomembnih argumentov:

  • Prehitite ostale blogerje, ki te domene ne bodo uporabili.
  • Obiskovalci bodo iz uporabe te domene takoj prepoznali, kakšne vrste je vaša spletna stran.
  • Domena .BLOG lahko predstavlja močno marketinško orodje.
  • Primerna je za vse, tako profesionalne kot amaterske pisce blogov.

Zakaj registrirati domeno .HR?

ponedeljek, november 28th, 2016

Domena .HR je nacionalna domena Hrvaške, ki jo poleg fizičnih oseb z osebno identifikacijsko številko (OIB) lahko z nekaterimi izjemami registrirajo tudi pravne osebe, ki imajo sedež na ozemlju Evropske unije in DDV številko. Poleg omejitev pri registraciji pa se .HR od ostalih nacionalnih domen razlikuje še po marsičem.

Posebnosti domene .HR

Registrirate jo lahko za okoli 100 €. Da, prav ste prebrali, gre za eno najdražjih nacionalnih domen na svetu. Obstaja tudi cenejša različica .COM.HR, ki jo lahko registrirajo vse pravne ali fizične osebe, brez omejitev, za ceno okoli 10 €.

Vsak najprej pomisli na cenejšo možnost, zato si poglejmo tri prednosti, zakaj se vam lahko bolj obrestuje registracija dražje različice.

  1. Če za svojo spletno stran uporabljate .HR domeno, boste pridobili večje zaupanje med spletnimi obiskovalci na hrvaškem trgu, kot če uporabljate katerokoli drugo domensko končnico. Glede na ankete, ki so jih opravili med lokalnimi uporabniki spleta, jih večina prepozna tudi razliko med .COM.HR in .HR, kar je še dodatna prednost za registracijo slednje.
  2. Z registracijo .HR bo vaša spletna stran uvrščena višje med rezultati iskanj na hrvaškem trgu, ki jih bodo obiskovalci opravili v iskalniku Google.
  3. Zaradi težjih pogojev in visoke cene obstaja možnost, da je želena .HR domena še prosta. Z njeno registracijo lahko učinkovito prehitite svojo konkurenco na lokalnem trgu. Če je domena še prosta, lahko preverite na naši domači strani.

Lokalno usmerjena domena

Dodatne posebnosti .HR domen

Gre za eno redkih domen, ki jo je prepovedano preprodajati. To pomeni, da če ste domeno registrirali, je kljub dokaj visoki ceni ne smete prodajati oz. ponujati tretjim osebam. Zaradi tega je domena še težje dosegljiva za pravne in fizične osebe, ki ne izpolnjujejo pogojev za registracijo. Če ste torej lastnik .HR domene, potem imate še dodatne prednosti pred konkurenco na hrvaškem trgu, ki mora namesto .HR uporabljati drugo domensko končnico.

5 brezplačnih orodij za pomoč pri iskanju proste domene

torek, januar 26th, 2016

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli registrirati domeno, a preprosto niste našli primernega imena? Morda ravno v tem trenutku razmišljate, katero domeno bi registrirali? Izbira je pogosto zares vse prej kot lahka, saj so najboljše domene že dolgo zasedene, izmisliti si nekaj novega in hkrati atraktivnega pa je torej precej zahtevno.

Kako torej poiskati odlično ime domene, katerega si bodo obiskovalci zlahka zapomnili? Pomagate si lahko z nekaterimi brezplačnimi spletnimi orodji. V današnjem prispevku vam jih predstavljamo pet, ki so primerna predvsem za iskanje domen, zapisanih v angleškem jeziku.

Business name generator (Shopify)

Gre za orodje marsikomu dobro poznanega ponudnika aplikacije za preprosto izdelavo spletnih trgovin – Shopify. Kot pove že ime samo, je Business name generator kot nalašč za pomoč pri izbiri imena za »poslovno« domeno.

Business name generator - Shopify

V okence vpišemo želeno besedo (npr. rabbit), iskalnik pa nato preveri, katere COM domene, ki vključujejo zapis »rabbit«, so na voljo za registracijo. Orodje nam običajno ponudi več tisoč variacij. Morda kar nekoliko preveč, še posebej zato, ker ne rezultatov ne moremo prilagajati, npr. po dolžini domen.

Business name generator (GoSpaces)

Zelo podobno orodje, a še nekoliko bolj dodelano. Business name generator (GoSpaces) nam vrne rezultate, ki ne vključujejo zgolj besede, vpisane v okvirček, temveč tudi sorodne rezultate s sopomenkami.

Business name generator - GoSpace

Ko v okvirček vpišemo »rabbit«, nam orodje torej ne predlaga zgolj prostih domen, ki vključujejo besedo »rabbit«, temveč tudi domene s sopomenkami in podobnimi izrazi, kot so »cony«, »hare«, »lapin« in podobno. Prav tako nam orodje ne prikaže zgolj COM domen, temveč tudi NET, BIZ, CO in US.

Rezultatov je precej manj kot pri orodju Shopify, kar je prej prednost kot slabost.

Domaintyper

Domaintyper je odlično orodje, ki ga v prvi vrsti uporabljamo za preverjanje prostosti danega imena domene v kombinaciji z različnimi domenskimi končnicami. Orodje torej ni namenjeno generiranju idej, vsaj ne primarno.

DomainTyper

Kot lahko vidite na sliki, smo v okence zopet vtipkali besedo »rabbit«. Domaintyper pregleda prostost za domenske končnice COM, NET, ORG, CO, INFO in MOBI, preprosto pa lahko dodamo tudi druge končnice, tako generične in nacionalne kot novejše oziroma premium končnice.

Na dnu se nahaja tudi sekcija »Domain Hacks«, kjer nam orodje pomaga sestaviti našo besedo s hkratno uporabo domenskih končnic. V našem primeru bi bila najboljša takšna možnost »rabb.it«, vendar je na sliki jasno prikazano, da domena že pripada nekomu drugemu.

LeanDomainSearch

Izmed danes predstavljenih petih orodij za pomoč pri iskanju prostih domen nam je LeanDomainSearch najljubše. Omogoča namreč celosten pregled domen z vključeno besedo, ki jo zapišemo v okvirček, prav tako pa lahko rezultate prikažemo na različne načine.

LeanDomainSearch

Ostanimo še naprej pri zajcih in v okence zopet vpišimo »rabbit«. Orodje nam prikaže preko 3.500 prostih domen, čisto na dnu pa lahko kliknemo na povezavo, ki prikaže tudi že registrirane. Privzeto sortiranje je po popularnosti, bolj smiselno pa je sortiranje po dolžini, saj so največkrat krajše domene tiste, do katerih se želimo dokopati. Prav tako lahko določimo, ali želimo, da se ime domene z zapisom »rabbit« prične ali konča.

Vse prikazane domene imajo domensko končnico COM.

Domainr

Spletno orodje Domainr odlikuje njegova preprostost, z njegovo pomočjo in kančkom sreče pa lahko dobimo odlično idejo za ime domene. Na spodnji sliki si oglejmo primer, kakšne rezultate dobimo, ko v okence vtipkamo besedo »rabbit«.

Domainr

Poleg pregleda domene v točno takšni obliki in v kombinaciji z najbolj priljubljenimi domenskimi končnicami, nam orodje prikaže tudi nekaj idej, kako bi do našega zapisa lahko prišli, če h kovanju besede vključimo še domensko končnico ali direktorij za domeno.

Z modro barvo so označene že registrirane domene, z zeleno pa tiste, ki jih je možno registrirati. Če je ob domeni z manjšimi zelenimi črkami zapisano »for sale«, to pomeni, da je domena sicer že registrirana, a jo njen nosilec prodaja – najbrž za relativno visoko ceno.

Naj registriram .si ali .com domeno?

ponedeljek, junij 29th, 2015

Pri izbiri domene nimamo težkega dela, saj je treba izbrati le dva dela – samo ime in domensko končnico. Vseeno pa vsaka od teh odločitev terja kar nekaj premisleka, če želimo, da bo nova domena trden temelj za uspešno spletno stran. Pri imenu domene imamo skoraj popolnoma proste roke, saj smo omejeni le z dolžino imena in naborom razpoložljivih znakov. Drugače je pri domenskih končnicah, kjer moramo izbirati med bistveno ožjim naborom, pa tudi pomeni posameznih končnic so različni. Tako .si domena pove nekaj drugega kot enako poimenovana .com domena, kar lahko izrabimo v svojo korist.

.si domena VS .com domena

Torej, registrirati .si ali .com domeno? Dejavnikov, ki vplivajo na izbiro, je kar nekaj. Najprej moramo razlikovati med dvema tipoma domenskih končnic – .si domena nakazuje na slovensko spletno stran, torej gre za državno domeno, medtem ko .com domena ne pove ničesar o lokaciji, le o vrsti vsebine, ki je v tem primeru komercialna. Končnico bomo torej izbirali na podlagi lokacije spletne strani oziroma ciljnega trga, ter vrste vsebine strani. Sicer je .com domena dobra izbira v skoraj vsakem primeru, saj se danes uporablja po vsem svetu, medtem ko je .si primerna le za slovenski trg.

Domena .com je univerzalna, poceni in dostopna pri praktično vseh registrarjih. Je pa prednost .si domene domačnost na slovenskem geografskem področju, kar doda nekaj zaupanja obiskovalcem. Prav tako je lokalna domena dobra izbira za tiste spletne strani, pri katerih mora biti jasna njihova lokacija, na primer pri spletnih predstavitvah podjetij.

Lokalna domena

Izbira končnice domene lahko naredi veliko razliko, zato je treba odločitev sprejeti premišljeno. Pogosto je pametno izbrati kar obe domeni, saj dodatna domena pač ne predstavlja velikega stroška, lahko pa precej pomaga pri utrjevanju spletne prisotnosti in zaščiti pred konkurenco.

Če moramo podati končno odločitev – izberite .si domeno za spletne strani, namenjene slovenskemu trgu, ter .com domeno za globalno usmerjene strani.

Zakaj bi registrirali premium domeno?

četrtek, november 13th, 2014

Če še niste slišali za tako imenovane premium domene, naj najprej razložimo, o čem sploh teče beseda. Premium domena ima posebno domensko končnico, ki že sama po sebi nakazuje na tematiko spletne strani. Najbolje bo, da podamo nekaj primerov.

Premium domene

.bar

Predpostavimo, da si lastite lokal, zdaj pa bi radi imeli še spletno stran, kjer bi predstavili več podrobnosti o svojem lokalu, njegovi lokaciji, ponudbi, posebnih dogodkih ipd. V tem primeru lahko zakupite premium domeno .bar, s katero boste obiskovalcu že takoj dali vedeti, čemu je spletna stran namenjena.

.coffee

V kolikor bi preko spleta radi prodajali kavo, bo premium domena .coffee kot nalašč za to. Zakaj bi registrirali domeno .com ali .net, če lahko izstopite iz ustaljenih navad spletnih trgovcev in registrirate nekaj povsem drugačnega, kar si bodo obiskovalci zagotovo bolje zapomnili?

.guru

Ste mojster na svojem področju? Vrhunski oblikovalec vizitk, spletnih strani ali logotipov, morda odličen zavarovalniški agent, kuhar ali dober poznavalec spletnega marketinga? Registrirajte premium domeno s končnico .guru in dajte svojim obiskovalcem jasno sporočilo, da bodo od vas deležni le najboljših nasvetov.

Premium domene so primerne predvsem za spletne strani v angleščini

Ker domenske končnice premium domen večinoma izhajajo iz angleškega jezika, so le-te najprimernejše za spletne strani, ki ciljajo na angleško govoreči trg. Izbira premium končnic je zares velika, med najbolj priljubljene pa sodijo:

.agency .company .jobs .reviews
.bar .cool .marketing .services
.camera .estate .name .tips
.cash .financial .photos .today
.club .guru .recipes .xxx

 

Prepoznavnost in razpoložljivost

Glavna prednost premium domene je zagotovo v njeni drugačnosti. Z nekaj malega izvirnosti lahko registrirate domeno, s katero boste mnogo lažje zgradili prepoznavnost blagovne znamke, poleg tega pa si jo bodo obiskovalci tudi precej hitreje in lažje zapomnili.

Domenska končnica .coffee

Se vam ne zdi, da se black.coffee sliši bolje kot blackcoffee.com? Tudi kids.shoes se hitreje vtisne v spomin kot kidsshoes.net, mar ne? Takšnih primerov je praktično neomejeno, le od vaše domišljije in izvirnosti je odvisno, kako zanimivo ime si boste izbrali.

Poleg prepoznavnosti imajo premium domene vsaj še eno omembe vredno prednost predvsem pred .com, pa tudi pred .net domenami. Domene z omenjenima domenskima končnicama so namreč že izjemno zasičene, kar pomeni, da boste le stežka našli ime, ki bo še vedno na voljo za registracijo. Pri premium domenah pa gre za relativno nove gTLD domenske končnice, zato boste mnogo lažje našli domeno, ki še ni registrirana.

Želite registrirati svojo premium domeno?

Če ste na vprašanje odgovorili pritrdilno, si oglejte seznam premium domen (KLIK), nato pa uporabite iskalnik prostih domen www.preveri.si in poiščite svojo. Pohitite, da vas kdo ne prehiti!

Razlogi za registracijo več domenskih končnic

ponedeljek, junij 23rd, 2014

Na spletu je ogromno različnih spletnih strani z različnimi domenskimi končnicami.
Zakaj bi registrirali domeno samo s končnico .COM, ko pa je na voljo še toliko drugih, ki so privlačne in ‘standardne’ za spletne uporabnike. V Sloveniji je poleg .COM končnice priporočljivo registrirati še domenske končnice kot so .NET, .SI, .ORG, .INFO IN .EU. Čemu toliko domenskih končnic za eno spletno stran?
domenskih končnic
Kadar spletni uporabniki brskajo po spletu in iščejo različne spletne strani, si v veliko primerih zapomnijo le ime podjetja ali osebe, URL naslov pa pozabijo. Če izhajamo iz tega dejstva, si lahko predstavljamo kako podjetje torej poiščejo – v naslovno vrstico vpišejo ime podjetja in poskusijo z običajnima končnicama .COM ali .SI. Z registracijo ostalih domenskih končnic pa je trik v tem, da s tem konkurenca ne more kupiti drugih končnic vašega domenskega imena. Pomislite kako bi bil obiskovalec zmeden, če bi na dveh straneh z istim domenskim imenom našel dve različni strani. To bi povzročilo nezaupanje in pomisleke, v najslabšem scenariju bi se potencialna stranka odločila za konkurenco, kar pa definitivno ni koristno.
Z registracijo več domenskih končnic ste zagotovo v prednosti, ki pa od vas ne zahteva veliko časa niti denarja, saj vam ni potrebno zgraditi spletne strani za vsako končnico posebej, ampak potrebujete le preusmeritev iz glavne strani na ostale. Tako boste ‘najdeni’ tudi prek tistih, ki bodo namesto .COM ali .SI, vtipkali npr. končnico .NET.
Kako se preusmeri spletne strani pa preverite pri svojem aktualnem ponudniku spletnega gostovanja.