Poleg domene boste potrebovali tudi spletno gostovanje

Res je, zgolj domena ali zgolj spletno gostovanje še ni dovolj. Če boste želeli, da si vašo spletno stran lahko ogledajo uporabniki spleta, boste morali registrirati domeno (zakupiti nek spletni naslov) ter si priskrbeti tudi spletno gostovanje (prostor na strežniku). Slednje nudijo številni ponudniki tako doma kot v tujini, enako pa velja tudi za registracijo domen, ki jo prav tako lahko opravite pri domačem ali tujem ponudniku.

Kaj je prej: spletno gostovanje ali domena?

Glede na to, da potrebujete oboje, torej tako domeno kot spletno gostovanje, je pravzaprav vseeno. Običajno je tako, da morate ob zakupu gostovanja določiti tudi nosilno domeno, zato je morda bolje, da najprej registrirate domeno, seveda pa lahko obe storitvi zakupite hkrati.

Domena in spletno gostovanje

Če nimate niti spletnega gostovanja niti domene, najprej razmislite o tem, kakšna bo vaša spletna stran, koliko obiskovalcev pričakujete in iz katere države pričakujete največ obiska. Ko si boste to razjasnili, se boste veliko lažje odločili, kakšen paket gostovanje potrebujete (kako zmogljiv) in kakšno domeno (zlasti končnico) potrebujete.

Domena vam spije več krvi kot gostovanje

DilemaIzbira gostovanja je preprosta – ni veliko prostora za filozofiranje. Večinoma lahko izbirate med tremi paketi, recimo med S, M in L paketom, s tem da je med prvim in zadnjim paketom zares velika razlika v zmogljivosti in ste zato v večini primerov v dilemi zgolj med dvema paketoma: S ali M oziroma M ali L? Če se res ne znate odločiti, vam bodo fantje na podporni službi ponudnika znali dobro svetovati.

Pri domeni pa zlatega pravila ni! Kaj bo zažgalo in kaj ne, so večinoma samo špekulacije. Razen tega, da mora biti domena jasna in enostavna za zapomniti si jo, vam bo težko kdo bolje svetoval, saj je izbira zelo odvisna od vašega konkretnega primera. Včasih je dobro, če vsebuje ključno besedo, še zdaleč pa ni nujno, v nekaterih primerih tudi povsem zgrešeno.

Pri izbiri domene morate vedeti …

  • da mora biti takšna, da gre hitro v uho. Lažje, kot si jo bodo vaši obiskovalci zapomnili, lažje jo bodo podelili s prijatelji na kavi, med pogovorom, po telefonu, morda celo v etru ali na televiziji.
  • da boste z njo neločljivo povezani kar nekaj časa. Če si boste kasneje premislili, seveda lahko registrirate novo domeno in naredite preusmeritev, a naj do tega nikar ne prihaja prepogosto. Kaj si bodo mislili vaši obiskovalci?

Niso vse najboljše domene že zasedene, včasih se morate samo malo znajti

Za slovensko okolje je najboljša izbira .si, com ali .net končnice, včasih odlično izbiro predstavlja tudi .eu.

Če najdete super domeno in se želite zaščititi pred konkurenco, registrirajte tudi podobne domene ali enako domeno z različnimi končnicami.

Domene ne morete registrirati za manj kot eno leto, tudi če bo vaša spletna stran aktivna samo tri mesece. Na žalost tako ne gre.

Domeno lahko zakupite za več let in si s tem znižate stroške, prav tako jo lahko prenesete k drugemu registrarju.

Be Sociable, Share!

Oznake: ,

Komentiranje je onemogoeno.