Kakšna je razlika med domeno in spletnim gostovanjem?

Dobili ste idejo za posel, zato ste se odločili, da boste postavili spletno stran. Ali pa vam jo bo postavil nekdo drug, ki je vešč izdelave spletnih strani. Kakor koli že, najprej si morate biti na jasnem z dejstvom, da boste za delovanje spletne strani morali zakupiti še dve dodatni storitvi: domeno in spletno gostovanje.

Vsekakor vam svetujemo, da si na spletno stran namestite tudi SSL certifikat, s čimer boste zaščitili prenos občutljivih in vseh ostalih podatkov. Pa tudi brskalniki (Chrome, Firefox, Opera itd.) obiskovalcem ne bodo prikazovali opozorila, da vaša stran ni varna, temveč bodo prikazali ikono zelene ključavnice – sinonim varnosti. Vrnimo se k domeni in spletnemu gostovanju, na koncu pa vam SSL certifikate predstavimo še nekoliko podrobneje.

Domena: naslov strani na spletu

Če želite obiskati določeno spletno stran, brez da kliknete na kakršno koli povezavo, morate v brskalnik vpisati pot do spletne strani. Vpisati morate domeno, ki je sestavljena iz domenskega imena in domenske končnice. Domena je torej le naslov, prek katerega lahko obiščete posamezno spletno stran. Z registracijo domene ne pridobite prostora, kamor bi lahko shranili spletno stran. Pridobite le spletni naslov.

Domenske končnice

Ko se odločate za registracijo domene, morate najprej dobro razmisliti o izbiri imena domene. Na označeni povezavi boste našli veliko nasvetov o tem, kako izbrati dobro domensko ime. Poleg imena se morate odločiti tudi za eno izmed številnih domenskih končnic. Na voljo so vam generične (.COM, .NET, .ORG, …), nacionalne (.SI, .EU, .DE, .AT, .HR, …) in tematske (.SHOP, .BLOG, .AGENCY, .CLUB, .LIFE, …) domene. Izbira končnice je odvisna predvsem od tega, katere uporabnike spleta, gledano geografsko, boste s svojo spletno stranjo želeli doseči.

Spletno gostovanje: prostor na spletu

Spletno gostovanje je povsem ločena storitev, seveda pa je res, da je z domeno še kako povezana. Gre za komplementarni storitvi, ki skupaj omogočata delovanje spletne strani. Z zakupom spletnega gostovanja boste zakupili prostor na strežniku, kamor boste lahko shranili vse datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo vašo spletno stran. Pridobili boste tudi prostor za elektronsko pošto, vezano na svojo domeno (npr. info@vasadomena.si). Z zakupljenim strežniškim prostorom boste upravljali prek nadzorne plošče (npr. cPanel) ali FTP programa.

Gostovanje je na voljo v različnih oblikah. Za veliko večino uporabnikov je daleč najprimernejše deljeno gostovanje. Pri omenjeni storitvi si strežniške kapacitete deli več naročnikov, posamezni paketi naročnikov pa so pri najboljših ponudnikih gostovanja medsebojno povsem ločeni. Tako ne prihaja do situacij, ko bi obremenitev strani enega naročnika lahko vplivala na delovanje strani drugega naročnika.

Poleg deljenega gostovanja so bolj poznane oblike še:

  1. Reseller gostovanje. Naročnik zakupi več prostora, nato pa ga lahko razdeli na manjše enote in prodaja naprej svojim naročnikom. Na ta način storitev omogoča ustvarjanje dobička.
  2. VPS gostovanje. Naročnik zakupi del strežnika s samostojnimi strežniškimi kapacitetami. Storitev je zmogljivejša, vendar dražja in zahtevnejša za upravljanje.
  3. Namensko gostovanje. Naročniku pripadajo celotne strežniške kapacitete. Storitev je še dražja in zmogljivejša od VPS gostovanja, prav tako od uporabnika zahteva administratorsko znanje.

Domeni in gostovanju dodajte še SSL certifikat

Domena, spletno gostovanje in sama spletna stran so dovolj, da se na internetu predstavite širši množici. Vendar pa domena in spletno gostovanje predstavljata le dva od treh osnovnih stebrov, na katerih temelji sodobno spletno mesto. Tretji steber je SSL certifikat, o katerem smo nekaj na kratko napisali že na samem začetku prispevka.

SSL certifikat je varnostni certifikat, ki med spletno stranjo in obiskovalci ustvari varno povezavo. Vsi podatki se pred prenosom šifrirajo, po prenosu pa jih lahko razbere le uporabnik, kateremu so podatki namenjeni. Seveda se vse dogaja samodejno (v ozadju), navzven pa SSL certifikat prepoznamo po HTTPS povezavi in ikoni ključavnice ob URL naslovu.

SSL certifikati so na voljo kot domenski, poslovni in razširjeni certifikati. Razlikujejo se v načinu verifikacije, kar se odraža tudi v stopnji varnosti, ki jo zagotavljajo. Najbolj varen je razširjeni SSL certifikat, katerega lahko prepoznamo tudi po zeleni naslovni vrstici, v kateri je izpisano ime podjetja, ki je pridobilo certifikat.

Svetujemo vam, da si dodatne podrobnosti ogledate na spletni strani priznanega slovenskega ponudnika NEOSERV.si. Podjetje zagotavlja nakup domen po najnižjih cenah v Sloveniji, slovi pa tudi po izjemno hitrem spletnem gostovanju, odlični podpori uporabnikom ter ugodnih SSL certifikatih. Tako lahko na omenjeni spletni strani opravite nakup vseh treh storitev hkrati, ponudnik pa vam bo SSL certifikat na spletno stran namestil brezplačno.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.