Arhiv za kategorijo ‘.eu domene’

Kdaj registrirati .eu domeno?

sreda, marec 15th, 2017

Za registracijo spletne domene imamo na voljo cel kup domenskih končnic, ki se nanašajo predvsem na to, kakšna organizacija se predstavlja na spletni strani, kakšno je področje njenega delovanja ter seveda kakšno geografsko področje pokriva. V tem smislu je najširša domena .com, ki predstavlja globalno domensko končnico, pri kateri narava organizacije ni določena. Bistveno je, da je spletna stran namenjena prav vsem, ki bi jih vsebina utegnila zanimati, ne glede na to, od kod so. Večina spletnih strani s končnico .com je v angleškem jeziku.

Popolno nasprotje so nacionalne domene, ki imajo končnico posamezne države, za Slovenijo .si. Takšna končnica nam lahko pove več stvari:

  • da spletna stran predstavlja slovensko podjetje,
  • da gre za stran podjetja, ki je usmerjeno na slovenski trg,
  • da je vsebina strani zapisana v slovenskem jeziku.

Kaj pa domena s končnico .eu? Kdaj je ta najboljša rešitev?

Kdo lahko registrira stran z domeno .eu?

Tako kot za večino drugih domen tudi pri končnici .eu velja, da se lahko zanjo odloči vsakdo, torej tako fizične kot pravne osebe. Končnica .eu je na voljo že od leta 2006, uvedli pa so jo zaradi potrebe po končnici, ki bi kazala na evropsko usmerjenost spletne strani. Uporabna je torej za podjetja in posameznike, ki svojih aktivnosti ne izvajajo ozko lokalno, torej znotraj lastne države, prav tako pa ne globalno, temveč jih zanima predvsem evropski trg.

.eu domena

Spletne strani z domeno .eu so se hitro prijele in predstavljajo na področju Evrope pogosto odločitev. Zanjo se odločajo podjetja, ki delujejo na trgu cele Evrope in se želijo predstaviti uporabnikom iz različnih držav na enakopraven način. No, povsem tako le ni, kajti še vedno je tu tudi jezikovna izbira. Četudi se lastnik spletne strani z domeno .eu odloči, da bo znotraj strani poskrbel za možnost prikaza strani v različnih jezikih, se zelo redko poskrbi za enakopravnost prav vseh jezikov. Ponavadi je največ vsebine zgolj v tistih najbolj razširjenih in domačem jeziku podjetja.

Kdaj se odločimo za domeno .eu?

Čeprav naj bi bila .eu naša prva izbira takrat, ko se želimo udejstvovati na evropskem trgu, so razlogi za registracijo .eu tudi drugačni. Nekatera podjetja in posamezniki se odločijo za domeno .eu takrat, kadar si ne morejo zagotoviti nacionalne domene z izbranim korenom, saj je ta domena že zasedena. Kadar je ime z domensko končnico .si zasedeno, registrirajo enako ime z domeno .eu. Seveda pa tudi to ni vedno mogoče. »Resne« strani namreč pogosto poskrbijo, da jim ne moremo povzročati težav. Kako to naredijo?

Ko registrirajo domeno .si (ali drugo nacionalno ali generično domeno), registrirajo hkrati še isto ime s končnico .eu. Ne zato, ker bi to potrebovali zaradi vsebine, temveč le zaradi preprečevanja, da bi domeno registriral nekdo drug in jim s tem škodil pri prepoznavnosti. Stran s končnico .eu je tako »prazna« oziroma zgolj preusmeri na aktivno domeno.

Pravzaprav se zaradi konkurence podjetjem celo priporoča, da ravnajo tako. Sicer pa se nikoli ne ve – podjetje, ki je danes usmerjeno zgolj na slovenski trg, se lahko po letih delovanja odloči tudi za udejstvovanje na evropskem. Če že ima domeno .eu, je to odlično, če je ta last nekoga drugega, pa je situacija lahko precej neprijetna.

Bi tudi vam prav prišla .eu domena? Uporabite naš preverjalnik domen in se prepričajte, da je želena domena na voljo za registracijo.

6 najpomembnejših nasvetov pri izbiri imena vaše domene (2. del)

torek, avgust 30th, 2011

Izbira imena domene, ki je iz tehničnega vidika dandanes zagotovo ena od najlažjih nalog pri postavitvi svoje spletne strani (domeno lahko praktično iz domačega kavča registrirate v nekaj minutah), je iz vsebinskega vidika izjemno pomembna. V prejšnjem članku smo vam razkrili tri osnovna pravila, ki jih morate upoštevati pri izbiri imena vaše domene, tokrat pa nadaljujemo še s tremi nekoliko bolj naprednimi nasveti, s katerimi boste lahko domeno registrirali kot profesionalec!

Nasvet #4: Zaščitite svoje ime!
Tudi na svetovnem spletu lahko najdemo številne zajedalce, ki se obesijo na uspeh vaše spletne strani in služijo na vaš račun. Kako? Denimo, da ste vi registrirali domeno avtomobili.si, ki sčasoma postane zelo uspešna. Nekdo lahko registrira domene avtomobili.net, avtomobili.com, avtomobili.eu in samo zato, ker vaše stranke imena vaše domene ne poznajo na pamet in pomotoma kliknejo na kakšno drugo, pobere precej klikov, ki bi morali pripadati vam – in vam tako seveda pobere tudi del strank in dobička. Razmišljajte vnaprej in preprečite tovrstne zajedalce: ob registraciji svoje domene registrirajte tudi vse njene različice. Z dobrim registrarjem vas bo to stalo le nekaj evrov, na dolgi rok pa verjetno prineslo precej strank in dobička!

Nasvet #5: Izberite ime domene, ki bo všeč tudi iskalnikom
Večina obiskovalcev vaše spletne strani bo do vas verjetno prišla preko spletnih iskalnikov, vsaj na začetku vašega posla. Upoštevajte to tudi pri izbiri domene in izberite ime, ki ima veliko ključnih besed – iskalniki se bodo navdušili nad vašo spletno stranjo!

Nasvet #6: Uporabite svojo kreativnost!
Najverjetneje bo večina domenskih imen, ki ste si jih izbrali, že zasedenih. Ne obupajte in pripravite seznam variacij in kreativnih rešitev za alternativna imena za svojo domeno, ki še ne bodo zasedena. Zasedenost domen zlahka preverite z različnimi orodji, pazite pa, da vas pri kreativnem razmišljanju ne bo odneslo predaleč stran od ključnih besed in narave vašega posla!

6 najpomembnejših nasvetov pri izbiri imena vaše domene (1. del)

nedelja, avgust 28th, 2011

Če želite uspeti na spletu, je izbira pravega imena domene ena izmed najbolj pomembnih stvari. Pravil za izbiro je nešteto, še več pa raznolikih izkušenj ter dobrih in malo manj dobrih nasvetov. Se v vsem tem ne znajdete najbolje? Ponujamo vam 6 nasvetov, kako se oborožiti za enega od pomembnejših bojev pri upravljanju svoje spletne strani – izbiri domene!

Nasvet #1: Pomislite na svoje stranke!
Ko izbirate ime svoje domene, morate imeti v mislih predvsem svoje stranke. Ne izberite domene, ki si jo je težko zapomniti – stranke bodo na ime verjetno pozabile in se na vašo spletno stran ne bodo vračale. Prav tako pazite tudi, da ne bo imena vaše domene težko izgovoriti – stranke vas bodo težko priporočile drugim, saj ne bodo znale prebrati ali naglasiti imena vaše domene. Prva stvar, ki jo morate upoštevati, so torej vaše stranke!

Nasvet #2: Izberite kratko ime!
Tudi tu velja enako kot pri zgornji točki: če bo ime vaše domene predolgo in prezapleteno, ga bodo ljudje verjetno hitro pozabiti ali pa se jim ga preprosto ne bo dalo vtipkati v svoj internetni brskalnik – internet generacijo pogosto predstavljajo precej leni ljudje, ki so navajeni, da je vse, kar potrebujejo, le dva klika stran. Tudi tisti, ki bi so morda želeli zapisati ime vaše domene, bodo verjetno obupali še preden bodo zares začeli. Poskrbite torej, da bo ime vaše domene kar se da kratko – če pa se dolgemu imenu nikakor ne morete izogniti, pa besede ločite z vezaji, da si jih bodo ljudje lahko smiselno zapomnili!

Nasvet #3: Uporabite ime z veliko ključnimi besedami
Tega nasveta verjetno ne rabimo posebej utemeljevati: več ključnih besed imate, tem boljšo pozicijo boste imeli na spletnih iskalnikih. Vendar pa obstajajo še dodatne prednosti: če boste uporabili ključno besedo, ki je tesno povezana z vašim poslom, boste svojim strankam takoj povedali, s čim se ukvarjate. Če na primer prodajate avtomobile, je domena avtomobili.si seveda idealna domena za vas. Tu velja opozoriti še, da morate v primeru, da želite ustvariti ime podjetja ali znamko, v ime domene obvezno vključiti tudi to!

Ste upoštevali vse tri nasvete? V naslednjem članku vas čakajo še trije odlični nasveti, s katerimi bo vaša domena zagotovo med najbolj uspešnimi!

Registracija EU domene

petek, december 4th, 2009

Dobrodošli v .EU, najboljši evropski domeni

Če ste tudi vi tisti srečnež, ki živi ali ima podjetje v eni izmed 27 članic Evropske unije, potem bo zagotovo registracija EU domene pravi pokazatelj vaše pristne evropske duše. Če te zaradi vseh evropskih dikcij ne premorete, nič hudega. Kajti ob vseh prednostih, ki jih ponuja registracija EU domene, boste .EUropo zagotovo malenkost bolj vzljubili, sploh, ko boste denarnico hitreje napolnili z .EUri.

Osvojil-bom.eu, kasneje pa še svet

Če se zaradi naše miniaturne Slovenije velikokrat pritožujete nad majhnostjo trga, potem lahko s tem takoj prenehate. Registracija EU domene vam bo tukaj vzela le nekaj sekund in še manj evrov, zato lahko še danes pričnete osvajati evropske in svetovne trge.

Domena .EU namreč stimulira evropsko spletno identiteto, zato ni nič nenavadnega, da od leta 2006 beležijo izjemen porast pri registraciji .EU domenske končnice. Registracija EU domene namreč pomaga posameznikom, organizacijam, zvezam in drugim pri izkoriščanju potencialov odprtega evropskega trga.

.EUnovativnost na vaši spletni strani

Verjeli ali ne, ko ima vaša spletna stran domensko končnico .EU, bodo uporabniki spleta bolj zaupali v vaše inovativne in moderne pristope. Imepodjetja.eu utrjuje evropsko idejo in paleto ponudbe, ki jo predstavljate.

Če pa bi radi bili samo kul, potem bo imepriimek.eu zagotovo vašo slavo še utrdila. Kajti od leta 2006 lahko domeno registrira vsak EU državljan. Končnico .com in .si ima v Sloveniji že skorajda vsakdo, registracija EU končnice pa bo zagotovila, da boste postali nekdo.

.EU je sedma najbolj pogosta domena na svetu

Če imate še vedno občutek, da je .eu domena nepotrebna kot na stotine evropskih davkov in tako malo pomembna kot večina evropskih poslancev, se tokrat motite. Registracija EU končnice je v Evropi izjemno popularna, saj je trenutno na tretjem mestu med domenami v Evropski uniji, takoj za nemško .de in britansko .co.uk. V svetovnem merilu pa se uvršča na sedmo mesto.

Kot si je zadnja leta skoraj vsaka država želela v Evropsko unijo, tako si bo v prihodnosti skorajda vsakdo zaželel .eu končnico. Da ne boste takrat že prepozni …

Registracije EU domene

Svojo EU domeno lahko registrirate z nekaj preprostimi kliki in to v roku nekaj minutk. Vse, kar morate storiti je, da s klikom tukaj obiščete spletno stran Neo-serv in opravite najcenejšo registracijo EU domene v Sloveniji – več informacij na Neo-serv.net.