Domene s šumniki

Kdo pravi, da nimamo nič od EU-ja? Morda je res, da včasih naši vrli politiki ne počrpajo vseh sredstev, ki bi jih prebivalci Slovenije krvavo potrebovali, toda, občasno se najde tudi kakšna dobra stvar v povezavi z EU. Tokrat je ta dobra stvar iz našega področja, s področja domen in domenskih končnic.

Sporočimo vam lahko veselo novico, ki niti ni več tako nova, se pa počasi bližamo njeni uresničitvi … V praksi naj bi namreč ta novost začela veljati b zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Zakaj torej sploh gre?

Gre za registracijo domene s šumniki ali pravilno in strokovno ti. “internacionalizirane domene” – IDN domene, natančneje, govorimo o .eu domenskih končnicah. Po novih pravilih, ki so jih sprejeli v Evropski komisiji, bomo namreč lahko registrirali takšno domeno, ki vsebuje prav vse znake uradnih jezikov Evropske unije. 23 uradnih držav oz. jezikov bo prineslo kar nekaj novih možnosti – med drugimi tudi za nas najbolj zanimive, šumnike. Tako bo lahko npr. sonchek.com postal sonček.eu, če bi tako želel.

Kaj pa druge domenske končnice?

Lahko registriram domeno s šumniki tudi v drugih domenskih končnicah? Tudi to je možno, vendar naj ob tem razložim še nekatere detajle, da ne bom obtožen zavajanja.

Registrira se lahko .com, .net, .org, .info, .biz in .de domenske končnice oz. domene s šumniki. Vendar, ko boste domeno odprli v brskalniku, se vam bo zgoraj v URL vrstici naslov spremenil v kup “zanimivih znakov”. Domena čutara.com bo tako postala xn--utara-gya.com. To pa mislim, da ni ravno tisto, kar ste v resnici želeli?

Kaj pa slovenske, .si domene, ki jih zaenkrat niti na ta “čuden” način ne moremo registrirati? Arnes na svoji strani v FAQ sekciji odgovarja takole:

V skladu z veljavnimi Splošnimi pogoji registracija internacionaliziranih domen (domen, ki vsebujejo ne-ASCII znake oz. znake, ki niso v standardni latinični pisavi (npr. č, š, ž, .)) še ni mogoča. Arnes spremlja uvedbo IDN v drugih registrih po Evropi in bo v letu 2009 preučil možnost uvedbe IDN tudi pod .si, če bo to želja slovenskih uporabnikov.

Težave s šumniki v domenah

Če nas je do danes bilo “strah” in smo bili previdni, da nevešči uporabniki spleta ne bodo v brskalnike vpisovali šumnikov, nas bo od zdaj naprej lahko strah, da jih iz previdnosti in navajenosti zdaj ne bodo vpisovali, kljub temu, da jih bo naša domena vsebovala.

Rešitev za ta problem domen s šumniki? Zelo preprosta. Če boste dovolj hitri, lahko registrirate še dodatno .eu domeno s šumniki in jo preusmerite na svojo obstoječo stran. Ali pa se odločite za ravno obratno smer in domeno brez šumnikov preusmerite na novo domeno s šumniki. Pri vsem skupaj pa ne pozabite še na tole majhno stvarco: če nastopate tudi ali predvsem na tujih trgih, raje pozabite na domene s šumniki. Preden bodo Američani na svojih “keyboardih” našli način, kako vtipkati čšž.eu, se bodo raje odločili za konkurenco.

Be Sociable, Share!

Oznake: , , , ,

1 komentar to “Domene s šumniki”

  1. šumnik pravi:

    Samo še brskalniki morajo podpreti šumnike v naslovni vrstici (Firefox mislim da že).