Kakšna je dobra domena za SEO?

Dobra-domena.com. Ko bi bilo tako preprosto, najbrž ne bi prebirali tega prispevka in vam izbira ustrezne domene ne bi povzročala prav nobenega sivega lasu. No, kar skočimo v srž problema in to s konkretnim primerom, kot se spodobi.

Nekaj časa nazaj je neki uporabnik na najbolj znanem slovenskem forumu za vprašanja o internetu odprl novo temo z naslovom “Naziv domene – pomoč”. Že sam naslov teme je dal slutiti, da se mu postavlja isto vprašanje kot nam v tem prispevku: “Kakšna je primerna domena za SEO namene?”

V uvodnem prispevku je predstavil “svoje zahteve”: domena mora biti optimizirana za ključni besedi “apartmaji” in “bovec”, a vse skupaj začinil še s tem, da mora domena hkrati vsebovati tudi ime oz. naziv stranke, recimo jim “Novak”. In tukaj se zadeva pravzaprav sploh zares zakomplicira. Ali naj sploh vključimo še ta naziv, ki ne doda prav nič k SEO vrednosti domene oz. jo celo poslabša?

Kakšna je najboljša domena v tem primeru? Moj predlog temu uporabniku bi bil točno takšen: apartmaji-bovec.si (ali .com, .net, .org). Zakaj ravno takšna domena?

Zakaj je ravno takšna domena dobra SEO domena?

Razložimo najprej, zakaj iz domene izpustimo naziv stranke. Povsem preprosto. Upoštevati moramo oz. se malce empatično preleviti v iskalca, v tistega, ki v Google vnese iskalno frazo. Janez si torej želi oddiha v Bovcu. Kakšna bo njegova iskalna fraza? Po moji oceni bo Janez vnesel iskalno frazo “aparmaji bovec” ali “aparmaji v bovcu” ali “bovec aparmaji”. Če bi Janez želel prenočiti v Bovcu točno pri gospodu Novaku, bi ga poklical oz. neposredno odprl njihovo stran, kajne? Iz tega stališča torej naziv “Novak” v sami domeni nič ne prida k SEO vrednosti, prej kaj odvzame.

Zakaj v domeni znak za minus oz. pomišljaj? Predvsem zaradi iskalnika Najdi.si. Znano je namreč, da naj bi Najdi.si na tak način lažje ločil med dvema besedama. Torej mu le pomagajmo – če nas bo zato uvrstil kaj višje. Roko na srce je generalno gledano promet iz Najdi.si napram Google-u v razmerju okoli 1:4 (vsaj po mojih statistikah), vendar se mi zdi, da bi vseeno “apartmaji bovec” lahko dobili kar nekaj “iskalnega volumna”, kot to imenujemo, iz Najdi.si.

In zakaj ravno .si, torej slovenska domenska končnica? Ker so apartmaji v Bovcu, v Sloveniji in ker bo najbrž največ iskalcev iskalo preko slovenskega Googlea – google.si. Znano je namreč tudi to dejstvo, da lahko lokalne (oz. državne, ti. “country TLD”) domene vplivajo na pozicijo v iskalnikih. Če nismo bili dovolj hitri in pri Neo-servu praktično za drobiž registrirali ugodno domeno in je to že storil nekdo pred nami, potem si primernost domenskih končnic sledi takole: .com, .net, .org in nato ostale. V to skupino ne spada domenska končnica .info. Sicer to ni nikjer “uradno potrjeno”, toda domenska končnica .info vas lahko kaj hitro spravi v ti. “sandbox” ali peskovnik. To pa, na kratko in laično, pomeni, da bo vaša pozicija v iskalnikih zelo slaba oz. dolgo časa praktično sploh ne bo rangirala za želene ključne besede.

Kako pa se je na koncu odločil uporabnik, ki je odprl temo in iskal najbolj primerno domeno za optimizacijo? Žal je bila domena aparmaji-bovec.si že registrirana in tako zasedena. Zato se je na koncu izmed vseh preostalih prostih opcij odločil za domeno v smislu apartmaji-novak.si.

Kdor prej pride, prej melje … ali pa pridobi še prosto domeno. Zato vam spet polagam na srce, da izkoristite ugodno ponudbo domen pri Neo-serv in si za nekaj evrov zagotovite najboljšo možno domeno za optimizacijo. V nasprotnem primeru boste morali za slabšo domeno nadoknaditi z boljšo ostalo optimizacijo, kar pa vas lahko stane 10-krat, tudi 100-krat več. Raje prihranite ta denar in se odpravite v čudoviti Bovec.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.