Private Whois – ko želimo skriti lastništvo domene

Verjetno boste kdaj v svoji “spletni karieri” in ukvarjanju z domenami naleteli na situacijo, v kateri boste želeli oz. bo za  vas boljše, da ne more vsakdo vedeti, da ste lastnik določene domene. To lahko storite s ti. “private whois” načinom registracije domene.

Zakaj sploh private whois?

Vsakič, ko registriramo katerokoli domeno, moramo posredovati svoje osebne podatke, torej podatke o lastniku, med drugim tudi svoj naslov, e-poštni naslov in celo telefonsko številko. To namreč od nas zahteva zakon, ki ureja to področje. Največji problem pri tem je ta, da so ti podatki vsem javno dostopni. In ravno to so podatki, ki jih lahko izveste tudi s pomočjo našega servisa Preveri.si, npr. primer za domeno gov.si. In zakaj je to problem? Problem so spammerji, ki izkoristijo dostopnost teh podatkov in tako naš e-naslov kaj hitro pride na njihove spammerske liste, kjer nam ponujajo 1000 in eno stvar – ki nas seveda ne zanima in samo jemlje naš čas ali energijo. Poleg tega lahko na domeni opravljate storitev, ki jo morda ne želite vseh javno razkriti oz. skušate morebitnim radovednežem vsaj malce otežiti dostop do podatkov o lastništvu nad domeno. Npr. v primeru, da upravljate spletno trgovino z erotičnimi pripomočki.

Lahko pri registraciji domene vpišem napačne podatke? Seveda lahko – ampak s tem ste dejansko v prekršku, saj vpisujete lažne osebne podatke! V praksi vam sicer nihče ne bo “zatežil”, lahko pa imate težave ob morebitnih domenskih sporih o lastništvu.

Kako pa private whois sploh reši težavo?

Če želite izkoristiti private whois možnost registracije domene, potem mora v “vaše čevlje” stopiti neka tretja entiteta, ki namesto vaših podatkov, vpiše svoje podatke pri podatkih o lastništvu domene. Seveda so podatki tako vidni navzven, v resnici pa ste vi še vedno pravi in edini lastnik domene, ki jo zakupite. Na tak način se torej rešite vseh nevšečnosti, ki so povezane z dejstvom, da so vaši podatki javno dostopni praktično vsakomur.

Kako naročim private whois registracijo domene?

Kjer je mogoče, svojim naročnikom omogočamo private whois registracijo domene. Dejstvo je, da pri vseh domenskih končnicah takšni servisi pač ne obstajajo. Pri vseh domenskih končnicah, kjer pa so možni, vam lahko ob predhodnem dogovoru uredimo zasebno registracijo domene. Za več informacij nam pišite na e-poštni naslov za podporo info@neo-serv.net. Odgovorimo v 30-ih minutah. Ne verjamete? Preverite nas!

Več možnosti za kontakt najdete tudi na naših spletnih straneh www.neo-serv.net, kjer vam ponujamo gostovanje in registracijo domen.

Be Sociable, Share!

Oznake: , , ,

Komentiranje je onemogoeno.