Ali za gostovanje spletne strani potrebujem lastno domeno?

Koliko vas je takih, ki ste kdaj želeli izdelat kakšno spletno stran a niste vedeli kje ali s čim začeti? Ali za gostovanje spletne strani potrebujete lastno domeno? Da, potrebujete.

Za izdelavo spletne strani oziroma samo spletno stran potrebujete izdelano spletno stran, gostovanje in registracijo domene. Spletno stran najenostavneje namestite s pomočjo sistema Joomla ali WordPress.

KAKŠNA NAJ BO DOMENA?

Domena je jedro vaše spletne identitete oziroma spletni naslov kamor usmertie vaše poslovne partnerje, stranke, prijatelje in ostale. Na tem spletnem naslovu bodo omenjene osebe lahko pridobile vse informacije o vas ali kakšni vaši dejavnosti, ki jih vi sami želite predstaviti. Zato je pomembno, da je ime domene, ki ga zakupite v popolnosti vaše in ga drugi ne smejo uporabljati. Je zelo močno orodje tako za podjetja, kot tudi za posameznike.

Domeno potrebujete, ker:

  • Ime domene omogoča neko unikatno spletno identiteto.
  • Ime domene  omogoča spletni naslov, po katerem ste znani samo vi
  • Kakovostno ime domene lahko zagotovi povečan obisk spletne strani in s tem posledično tudi zelo uspešno poslovanje

V splošnem je najbolje, da izberete lokalno domeno ali pa svetovno znane domene, kot so .com / .org/ .net. Kar se tiče samega imena domene je pomembno naslednje: ime naj bo kratko in jedrnato, privlačno, zapomljivo, razumljivo in seveda mora predstavljati vaše podjetje.

Dovoljeni znaki za domene:

  • Uporabljajo se samo znaki od A-Z, pri nekaterih končnicah tudi šumniki (.si,.com,.net,) pomišljaji in številke od 1-9 ( npr. www.lepa-maja.si)
  • Ime domene se ne sme začeti ali končati s pomišljajem (npr. www.-lepamaja.si ali www.lepamaja-.si)
  • Priporočena je uporaba le malih črk
  • Ime lahko vsebuje le do 67 veljavnih znakov

Drugi pomemben dejavnik je, da je ime same domene brskalniku prijazno. Drugače povedano – pravi čas je potrebno poskrbeti za optimizacijo spletne strani.

OPTIMIZACIJA SPLETNE STRANI (SEO)

Iz dneva v dan postaja trženje preko spleta vse bolj pomembno. Sodobni čas je imenovan tudi informacijska doba, kar pomeni, da ljudje pridobivamo vse več informacij o vsem na internetu. V veliko manjšem obsegu se danes še obračamo ali zanašamo na tradicionalne medije, kot so časopisi, televizija, radio,… Glavni vir sodobnega časa so postali iskalniki (najdi.si, yahoo, google), saj le – ti omogočajo hitro in učinkovito iskanje.

 

Ravno zaradi tega je tudi zelo pomembno, da se vaše podjetje nahaja pred konkurenco, da vas ljudje najdejo najprej. Najdejo pa vas lahko preko tistih ključnih besed, ki opisujejo vašo dejavnost. Tu nastopi pojem optimizacija spletnih strani, katera omogoči izboljšanje prepoznavnosti na spletu in posledično večji obisk neke spletne strani. Cilj optimizacije je, da se neko podjetje pojavi na prvem mestu ali na prvi strani v iskalnikih, saj je dokazano, da kar 80 % ljudi pregleda samo prvo stran.

V kolikor na novo odpirate kakšno podjetje ali pa bi radi promovirali kakšno dejavnost s katero se ukvarjate, vam svetujemo, da si že v samem začetku zagotovite dobro reklamo. Kakšnemu podjetju ali strokovnjaku, ki se ukvarja z optimizacijo strani pa le zaupajte. Naj poskrbijo za to, da bo vaše podjetje oziroma dejavnost med prvimi desetimi zadetki v iskalniku. Zakaj vse prepustiti naključju, ko pa si lahko zagotovite uspeh!

 

Be Sociable, Share!

1 komentar to “Ali za gostovanje spletne strani potrebujem lastno domeno?”

  1. Jure pravi:

    Dobri napotki. Za optimizacijo spletne strani je tudi zelo dobro, da je v naslovu domene že vsebovan najpomembnejša ključna beseda strani (npr. če gre za avtodele, bi bila najbolj zaželjena avtodeli.si )