Registracija domene od A do Ž

Ste novinec v svetu online poslovanja? Se želite svojim strankam predstaviti na spletu, pa se vam niti sanja ne, kje pravzaprav začeti? Predstavljamo vam preprost vodič, v katerem vam bomo v nekaj korakih razložili, kje začeti – in kje nadaljevati. Registracija svoje domene je namreč eden izmed najpomembnejših korakov uspeha na spletu!

Kaj sploh je domena?

Domena je pravzaprav nekakšno ime, ki ga ima prav vsaka spletna stran. Verjetno vsi pogosto obiskujete iskalnik Google; ime njegove domene je google.com. Izbira imena vaše domene je eden izmed najpomembnejših korakov, ki jih morate storiti pri ustvarjanju svoje spletne identitete. Po imenu vas bodo namreč prepoznale vaše potencialne ali pa že obstoječe stranke.

Lahko dobim domeno zastonj?

Žal ne. Jo pa lahko registrirate že za zelo nizko ceno, verjetno precej manj kot ste si sploh predstavljali. Registracija domene je dandanes že zelo preprost proces, ki ga lahko opravite kar iz udobja svojega doma; vse kar potrebujete je računalnik, ki je povezan z internetom, in nekaj minut časa. Obstajajo številni ponudniki, ki omogočajo registracijo domen; pobrskajte po spletu in izberite kar najboljšo kombinacijo kvalitete, zanesljivosti in cene.

Zakaj sploh potrebujem domeno?

Domeno potrebujete, če želite na svetovnem spletu objaviti svojo spletno stran, spletno trgovino ali blog. Seveda lahko vse našteto ustvarite tudi preko brezplačnih ponudnikov spletnih storitev, vendar pa so lahko tovrstne storitve pogosto nezanesljivo – kar si kot ponudnik storitev nikakor ne morete privoščiti. Nekajdnevni izpad vašega spletnega mesta ima namreč lahko zelo slab vpliv na vaš posel, sploh, če se to zgodi večkrat, zato se pri registraciji svoje domene raje odločite za kvalitetnega ponudnika.

Kako naj poimenujem svojo domeno?

Vse je prepuščeno vaši domišljiji! Ne pozabite slediti osnovnim zakonitostim izbire imena domene: ime domene mora biti kratko (nihče nima časa v brskalnik vpisovati neskončno dolgih imen), preprosto in logično (ljudje si ga bodo tako lažje zapomnili), predvsem pa povezano z vašim poslom – vaše potencialne stranke morajo že iz imena domene prepoznati, s čim se ukvarjate.

Nekdo je že registriral domeno, ki si jo želim – kaj zdaj?

Tudi to se dogaja – najverjetneje niste edini, ki ste prišli na fantastično idejo o določenem imenu domene. Kaj sedaj? Že registrirano domeno lahko seveda odkupite od njenega trenutnega lastnika, vendar pa vas bo verjetno drago stala. Najverjetneje bo lastnik postavil ceno, ki je ne boste pripravljeni plačati. Najboljša rešitev je, da svoje izbrano in že zakupljeno ime domene nekoliko preoblikujete, morda dodate kako besedo ali pa kakšno odvzamete, poigrajte pa se tudi z drugimi izrazi. Na spletu obstajajo orodja, s katerimi lahko preprosto preverite, ali je vaše izbrano ime domene še na voljo, in si tako prihranite čas in slabo voljo.

Dobro, registriral sem domeno. Kaj pa zdaj?

Sedaj boste morali poiskati ponudnika spletnega gostovanja, kamor boste postavili svojo spletno stran. Kaj sploh je spletno gostovanje? Gre za najem spletnega prostora, kamor boste postavili svojo spletno stran – nekako podobno, kot da bi odpirali trgovino, pa bi morali najprej najeti poslovni prostor. Več o tem pa v naslednjem članku!

Be Sociable, Share!

Oznake: , , , , ,

1 komentar to “Registracija domene od A do Ž”

  1. TenDesires pravi:

    Hvala za napotke … mislim, da se bom končno okorajžil in si rezerviral domeno, ki jo že dolgo časa hočem (ne bom izdal katere, da me ne kdo prehiti). Sem pravkar preveril na http://www.neo-serv.net in videl da je prosta 🙂