Podaljšanje domene – dobro je vedeti

Spletna domena se ob registraciji običajno registrira za obdobje enega leta. To je čas, ko se bo gotovo izkazalo, ali je spletna stran na tej domeni rentabilna oziroma vam lahko prinese rezultate, ki jih od nje pričakujete. Prav tako je obdobje enega leta primerno za obširnejšo analizo, s katero ugotovimo, kaj vse je pri spletni strani potrebno popraviti, da bo še boljša, kako jo nadalje razvijati ter kakšne cilje si lahko postavimo za njeno boljšo rast.

Podaljšanje domene

Ko obdobje enega leta že skoraj mine, vas bo vaš registrar opozoril, da se približuje čas za podaljšanje domene. Na podlagi podatkov analize se boste tako odločili, ali vam podaljšanje ustreza ali pa je vaša spletna stran projekt, ki ni smiseln in je bolje domeno s spletno stranjo vred ukiniti ter se raje lotiti nečesa novega.

Kaj morate vedeti o podaljšanju domene?

Domeno lahko podaljšujete po eno leto, lahko pa se odločite tudi za daljše časovno obdobje, vse do desetih let. To velja za večino domen, ne pa za čisto vse. Pri nekaterih so izjeme in je podaljševanje urejeno drugače. Za nacionalno domeno .si na primer velja, da je podaljšanje domene možno opraviti za največ pet let. Če imate registrarja, ki dobro skrbi za svoje stranke, vas bo ta o pravem času in primernem načinu podaljšanja seveda obvestil.

Običajno se registrar na vas obrne prek elektronske pošte, ki ste jo vnesli ob registraciji domene. Če računate na telefonski klic, tega najverjetneje ne boste prejeli. Ko domeno registrirate, bodite torej pozorni, da vnesete e-poštni naslov, ki ga redno uporabljate. Na ta način na pravočasno podaljšanje domene zagotovo ne boste pozabili.

Kadar se odločite za prenos domene k drugemu ponudniku, je ravno tako potrebna pazljivost. Za domeno .si velja, da je ob prenosu ni nujno tudi podaljšati, za mnoge druge pa ravno obratno – hkrati s prenosom se poskrbi za podaljšanje.

Zakaj je potrebno pravočasno podaljšanje domene?

Če domene ne podaljšate, lahko ostanete brez nje in vaša spletna stran postane nedostopna. Domene sicer ne boste izgubili kar tako, saj po poteku najprej preide v tako imenovano karanteno, ko jo lahko podaljšate le vi (pri tem lahko nastanejo dodatni stroški!).

Pri domenah s končnico .si je omogočeno, da domena ostane vaša brez dodatnih stroškov, v kolikor se za podaljšanje odločite v roku 30 dni od njenega poteka. Do takrat se namreč nahaja v karanteni, torej ni prosta za druge interesente. Pri mnogih drugih domenah pa se takšna nepazljivost »kaznuje« oziroma vam ob zapoznelem podaljšanju ponudijo možnost ponovne uporabe za plačilo. To je lahko tudi zelo visoko, zato se izplača biti dosleden.

Največkrat do nevšečnosti pride predvsem pri tistih lastnikih spletnih strani, ki imajo večje število strani in tudi večje število domen. Običajno je najbolje, da imajo te registrirane s pomočjo manjšega števila registrarjev, vsa obvestila o potekih pa prejemajo na isti kontaktni elektronski naslov. Tako se datum za podaljšanje domene težje »izmuzne« oziroma se nanj težje pozabi.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.