Registracija nacionalne domene: DA ali NE?

Kratek odgovor bi bil, vsekakor DA. V registraciji nacionalne domene se skriva kar nekaj pozitivnih lastnosti, seveda pa je v prvi vrsti pomembno vedeti, na obiskovalce katere države računate. Registracija nacionalne domene je vsekakor skoraj obvezna v primeru, da bo vaša spletna stran namenjena uporabnikom določene države.

V našem primeru je to domena .SI, za katero vemo, da je nacionalna domena Slovenije. Zakaj je to tako zelo pomembno, pa v nadaljevanju tega članka, kjer vam bomo skušali na kratko prikazati vse prednosti registracije nacionalne domene.

Registracija nacionalne domene - da ali ne?

Nacionalna domena vzbuja zaupanje

Kar predstavljajte si ,kakšen bi bil vaš občutek v primeru, da bi na spletu iskali neke informacije, ki se tičejo vsebine v slovenskem jeziku, potem pa bi med zadetki zagledali domeno s končnico .it, .hr ali podobno. Verjetno ne najboljši občutek, saj uporabniki spleta v Sloveniji že kar nagonsko iščemo nacionalne domene s končnico .SI.

Seveda ni nič narobe, ko gre za domeno .COM ali morda .NET. Tudi ti dve sta nam že dobro poznani in vemo, da gre za bolj splošno sprejeti domenski končnici. Vsekakor pa v primeru, da bo vaša spletna stran namenjena uporabnikom v različnih državah, registrirajte nacionalne domene vseh zajetih držav in dodajte tudi .COM in še kakšno, da vam je ne bi kasneje zagodla konkurenca.

Registracija nacionalne domene .SI je cenovno ugodna

Res je. Medtem ko so nekatere druge domenske končnice morda precej dražje, čeprav zanimive, pa je slovenska nacionalna domena .SI za nas zelo ugoden nakup. Tovrstno domeno lahko registriramo za okrog 8 do 10 € za eno leto. Torej, ob tem, da bo takšna domena bolje sprejeta med domačimi obiskovalci, bo tudi cenovno bolj ugodna.

Verjetno ni potrebno poudarjati, da gre v primeru nacionalne domenske končnice .SI za najbolj uporabljano domeno v Sloveniji. To pa hkrati pomeni tudi, da boste zelo težko našli prosto domeno po svojem okusu, razen v primeru, da registrirate domeno z imenom svojega podjetja ali pa kakšno besedno zvezo, ki ni med tistimi najbolj iskanimi.

Primerna je za vse vrste spletnih mest

Če v primeru končnice .COM velja, da gre dejansko za najbolj priljubljeno domensko končnico na svetu, ki jo vsi poznamo, pa je .SI vsekakor primerna za praktično vse vrste spletnih mest, ki bodo svoje obiskovalce iskale v Sloveniji.

Tako je takšna domenska končnica primerna za spletno stran, trgovino ali osebni blog. Kot zanimivost dodajmo, da lahko tovrstne domene registrirate za obdobje od enega do petih let (slednje je navadno tudi cenejše), seveda pa lahko domeno vsakokrat tudi podaljšate, saj imate kot njen lastnik prednostno pravico do podaljšanja.

Kako registrirati domeno .SI?

Sama registracija nacionalne domene .SI je enostavna. Registrirate jo lahko pri enem izmed spletnih podjetij, ki nudijo to storitev, sam potek registracije pa poteka po korakih. Najprej izberete želeno domeno, preverite, ali je še prosta, jo dodate v nakupovalno košarico in nadaljujete nakupni proces.

Plačilo navadno lahko izvedete na več načinov in po vpisu nekaj osebnih podatkov, je domena vaša. Tako jo že lahko uporabite za svoj projekt in postavite spletno stran, ali trgovino, ki bo naslednja spletna uspešnica pri nas.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.