Reševanje domenskih sporov

Arnes, Akademska in raziskovalna mreža Slovenije, je vsako leto priča marsikateremu domenskemu sporu. Domenski spor nastane, ko se fizična ali največkrat pravna oseba odloči sprožiti postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, imenovan tudi ARDS. Gre za cenejši način reševanja omenjene težave, kot če bi spor reševali po sodni poti. V nekaterih redkih primerih sam postopek ni dovolj in je domenski spor vseeno potrebno reševati s pomočjo sodnih postopkov.

Domenski spor

Kar nekaj domenskih sporov se je pojavilo proti koncu leta 2010, ko je bilo prvič možno registrirati tudi .si domene s šumniki. Zaradi pravila ‘kdor prej pride, prej melje’, je bilo že v prvi uri registriranih skoraj 2000 domen. Veliko jih je bilo registriranih z namenom nadaljnje prodaje in torej ne za lastno rabo. Prepoznih je bilo nekaj večjih slovenskih podjetij, med katerimi bi lahko izpostavili Pošto Slovenije, Tuš, Terme Čatež in Slovenske železnice. Če si pogledamo situacijo za Tuš in Pošto Slovenije danes, lahko vidimo, da domena tuš.si že pripada podjetju Tuš, medtem ko je domena pošta.si še vedno v lasti podjetja Infonova d.o.o.

Razlog za hitro registracijo domene z dobrim imenom, ki bi nekomu v prihodnosti morebiti prišla prav, je več kot očiten. Glede na to, da registracija .si domene stane v povprečju 15 €, podjetje, ki bi mu domena prišla še kako prav (največkrat gre za istoimensko podjetje), pa je ponavadi pripravljeno za domeno odšteti mnogo višji znesek. Govorimo o več sto ali celo več tisoč evrih. Da se takšne težave ne pojavljajo pogosto oziroma da je možno rešiti že obstoječe, je organizacija ARNES uvedla ARDS – postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, ki skupno traja okoli 70 dni.

Če mislite, da imate pravico do domene, ki jo ima ‘v lasti’ tretja oseba, lahko sprožite postopek ARDS, vendar morate vedeti, da morajo biti za pozitiven izid izpolnjeni naslednji pogoji:

  • Domena je identična ali zelo podobna vaši blagovni znamki, veljavni na območju RS, ali vaši firmi, kot izhaja iz sodnega registra v RS, ali da nosilec domene krši avtorsko pravico po pravu RS, ali registrirano geografsko označbo, do katere ste upravičeni po pravu RS, ali posega v pravice na osebnem imenu po pravu RS, ali pa nosilec posega v drugo pravico, ki je priznana v pravnem redu RS.
  • Nosilec domene nima pravno priznanega interesa glede domene.
  • Domena je registrirana ali se uporablja v slabi veri.

Dokazati boste morali, da nosilec domene krši vse tri navedene pogoje. V nasprotnem primeru bo pritožba najverjetneje neuspešna.

Stroški domenskega spora

Kdor poda pritožbo oziroma sproži postopek za alternativno reševanje domenskih sporov, mora za sam postopek ARNES-u plačati 667,67 €. To velja za primer, ko je predmet obravnave le ena domena in hkrati razsoja le en neodvisen razsodnik. V spodnji tabeli si lahko ogledate, kakšni so stroški ARDS postopka za večje število domen.

Domenski spor - stroški

Vir tabele in podatkov o ARDS: http://www.register.si/ards.html

Be Sociable, Share!

Oznake: , ,

Komentiranje je onemogoeno.