10 najbolj zanimivih dejstev o domenah, ki jih preprosto morate vedeti (1. del)

Prepričani smo, da veste že vse o tem, kako poiskati, registrirati in vzdrževati domeno – obenem pa smo prepričani, da ne poznate naslednjih zanimivih dejstev o domenah. Domene so namreč v virtualnem svetu tisto, kar so v resničnem svetu nepremičnine. Z naglim razvojem svetovnega spleta je mnogo ljudi na internetu našlo priložnosti za vlaganje svojih sredstev, razvoj svojega posla, spletno mreženje, trženje in še marsikaj.

Čeprav se včasih še vedno znajdemo v zagati glede širne obsežnosti in številnih možnosti virtualnega sveta, ta poleg vsega drugega ponuja tudi nekaj zelo zabavnih dejstev.

Najdaljša domena na svetu
Imena domen zaradi veljavne zakonodaje ne smejo biti daljše kot 63 znakov, brez poddomenskih imen in končnic. Čeprav se za častno mesto najdaljše domene na svetu potegujejo številni kandidati, pa laskavi naziv v Guinnessovi knjigi pripada domeni http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch.com/ (ste poskusili izgovoriti?).

Najbolj zanimivo je, da gre za dejansko besedo – tako se imenuje vasica v Veliki Britaniji. Si predstavljate, da imate sorodnike v tej vasici in jim redno pošiljate pisma? Kar nekaj časa bi porabili za pisanje naslova!

Še nimate dovolj? Predstavljamo vam še en primer kandidata za najdaljše ime domene na svetu: http://www.iamtheproudownerofthelongestlongestlongestdomainnameinthisworld.com/.

Najkrajša domena na svetu
Bitka za najdaljše ime na svetu je ostra, za najkrajše ime pa nič manj. Google, ki je že sicer po celem svetu priznan kot eden izmed glavnih dejavnikov pri razvoju interneta, vodi tudi na tem področju. Je namreč ponosni lastnik domene http://www.g.cn/, to unikatno domeno pa je registriral, da bi njegovi uporabniki na Kitajskem lažje prišli do domače strani Googla.

Najvišja cena za domeno
Ljudje so za domeno s pravim imenom včasih pripravljeni plačati neverjetno velike vsote denarja, zato se vsekakor splača, če ste iznajdljivi in domene, ki bi lahko bile v prihodnosti zanimive za velika podjetja, pravočasno registrirate sami – nato pa prodate za velike vsote. Trenutni rekord drži prodaja domene sex.com; prodala se je za kar 14 milijonov ameriških dolarjev.

Prva registrirana domena
Prva domena je bila registrirana 15. marca 1985 in sicer z imenom symbolics.com. Še dodatna zanimivost: domena obstaja še danes, tako da gre za najstarejšo domeno na svetu.

Kakšna je najkrajša domena, ki jo lahko registriram?
Po določilih obstoječe zakonodaje mora imeti ime domene vsaj tri črke, brez poddomen in končnic. Seveda so imena domen s tremi črkami že zdavnaj razprodana, saj kombinacij ni ravno veliko. Vseeno pa se seveda lahko podate na lov in raziščete, ali je ravno vaša želena domena morda še na voljo!

Be Sociable, Share!

Oznake: , , , ,

Komentiranje je onemogoeno.