Z dobro domeno do uspeha na spletu

Internet odpira neskončne možnosti spletnega poslovanja, katerih seveda ne gre zamuditi. To bodo dobro vedeli tisti, ki že izkoriščajo neprestano povezanost s svetom za kovanje novih in novih poslovnih uspehov, pa tudi vsi, ki internet vsaj malo uporabljajo za promocijo svojih izdelkov ali storitev. Gotovo je res, da vsaka spletna stran ni nadvse uspešna, a prav tako je res, da tudi razmeroma neuspešne strani še vedno nudijo prednost prisotnosti na spletu. Kako pa zagotoviti uspeh spletne strani? Prvi korak je dobra domena!

Spletni uspeh

Domena je spletni naslov in hkrati ime spletne strani. Je zelo pomembna lastnost spletne strani, ki v veliki meri odloča o prihodnji uspešnosti še preden so dejanske vsebine postavljene na strežnik. Prav zato se vsi resni spletni poslovneži izbiri domene posvetijo že nekaj časa pred zakupom gostovanja in pripravo spletne strani. Domena bo pomemben del spletne strani, za razliko od grafične podobe in vsebine strani pa je ne moremo enostavno zamenjati, imamo le eno priložnost, da navdušimo svoje obiskovalce in potencialne stranke. Res je, da lahko spletno stran preselimo na novo domeno, a pri že uveljavljenih spletnih straneh to povzroči veliko zmede, pa tudi padec v rangiranju med rezultati spletnih iskalnikov. Najbolje torej je, da dobro domeno izberemo že v prvem poskusu!

Domena sestoji iz dveh delov, izmed katerih si vsak zasluži posebno pozornost. Prvi del je dejansko ime domene, drugi pa domenska končnica, ki nam pove nekaj o vsebini oziroma lokaciji spletne strani. Ime domene je povsem prepuščeno domišljiji lastnika, medtem ko je treba končnico izbrati med omejenim naborom. Za uspeh je potrebno skrbno izbrati oboje.

Ime domene

Ime mora biti kratko, nezapleteno in preprosto zapomnljivo. Dobro je, če ga je mogoče registrirati kot blagovno znamko. Za ime domene se pogosto uporablja kar ime podjetja, izdelkov ali storitev, če se seveda na spletni strani to predstavlja. Ime lahko služi tudi za boljšo uvrstitev spletne strani v spletnih iskalnikih, čeprav naj to ne bo prioriteta, saj je možno to korist nadoknaditi na druge načine. Izvirno ime domene pa moramo dopolniti še s končnico.

Ime domene

Več o izbiri imena domene si lahko preberete na naslednjih povezavah:

Domenska končnica

Nekatere končnice so globalne in označujejo vrsto spletne strani oziroma njeno vsebino, medtem ko poznamo še lokalne končnice, ki obveščajo o lokaciji oziroma ciljnem trgu strani. Univerzalnega recepta pri izbiri končnice ni, oboje nudi veliko primerov dobre prakse. Pogosto se uporabljajo tudi lokalne končnice, ki dopolnjujejo ime domene, kar lahko ponudi zanimive kombinacije, a le, če jih sestavljamo premišljeno.

Domenske končnice

Več o izbiri domenske končnice si lahko preberete na naslednjih povezavah:

Be Sociable, Share!

Oznake: , ,

Komentiranje je onemogoeno.