5 brezplačnih orodij za pomoč pri iskanju proste domene

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste želeli registrirati domeno, a preprosto niste našli primernega imena? Morda ravno v tem trenutku razmišljate, katero domeno bi registrirali? Izbira je pogosto zares vse prej kot lahka, saj so najboljše domene že dolgo zasedene, izmisliti si nekaj novega in hkrati atraktivnega pa je torej precej zahtevno.

Kako torej poiskati odlično ime domene, katerega si bodo obiskovalci zlahka zapomnili? Pomagate si lahko z nekaterimi brezplačnimi spletnimi orodji. V današnjem prispevku vam jih predstavljamo pet, ki so primerna predvsem za iskanje domen, zapisanih v angleškem jeziku.

Business name generator (Shopify)

Gre za orodje marsikomu dobro poznanega ponudnika aplikacije za preprosto izdelavo spletnih trgovin – Shopify. Kot pove že ime samo, je Business name generator kot nalašč za pomoč pri izbiri imena za »poslovno« domeno.

Business name generator - Shopify

V okence vpišemo želeno besedo (npr. rabbit), iskalnik pa nato preveri, katere COM domene, ki vključujejo zapis »rabbit«, so na voljo za registracijo. Orodje nam običajno ponudi več tisoč variacij. Morda kar nekoliko preveč, še posebej zato, ker ne rezultatov ne moremo prilagajati, npr. po dolžini domen.

Business name generator (GoSpaces)

Zelo podobno orodje, a še nekoliko bolj dodelano. Business name generator (GoSpaces) nam vrne rezultate, ki ne vključujejo zgolj besede, vpisane v okvirček, temveč tudi sorodne rezultate s sopomenkami.

Business name generator - GoSpace

Ko v okvirček vpišemo »rabbit«, nam orodje torej ne predlaga zgolj prostih domen, ki vključujejo besedo »rabbit«, temveč tudi domene s sopomenkami in podobnimi izrazi, kot so »cony«, »hare«, »lapin« in podobno. Prav tako nam orodje ne prikaže zgolj COM domen, temveč tudi NET, BIZ, CO in US.

Rezultatov je precej manj kot pri orodju Shopify, kar je prej prednost kot slabost.

Domaintyper

Domaintyper je odlično orodje, ki ga v prvi vrsti uporabljamo za preverjanje prostosti danega imena domene v kombinaciji z različnimi domenskimi končnicami. Orodje torej ni namenjeno generiranju idej, vsaj ne primarno.

DomainTyper

Kot lahko vidite na sliki, smo v okence zopet vtipkali besedo »rabbit«. Domaintyper pregleda prostost za domenske končnice COM, NET, ORG, CO, INFO in MOBI, preprosto pa lahko dodamo tudi druge končnice, tako generične in nacionalne kot novejše oziroma premium končnice.

Na dnu se nahaja tudi sekcija »Domain Hacks«, kjer nam orodje pomaga sestaviti našo besedo s hkratno uporabo domenskih končnic. V našem primeru bi bila najboljša takšna možnost »rabb.it«, vendar je na sliki jasno prikazano, da domena že pripada nekomu drugemu.

LeanDomainSearch

Izmed danes predstavljenih petih orodij za pomoč pri iskanju prostih domen nam je LeanDomainSearch najljubše. Omogoča namreč celosten pregled domen z vključeno besedo, ki jo zapišemo v okvirček, prav tako pa lahko rezultate prikažemo na različne načine.

LeanDomainSearch

Ostanimo še naprej pri zajcih in v okence zopet vpišimo »rabbit«. Orodje nam prikaže preko 3.500 prostih domen, čisto na dnu pa lahko kliknemo na povezavo, ki prikaže tudi že registrirane. Privzeto sortiranje je po popularnosti, bolj smiselno pa je sortiranje po dolžini, saj so največkrat krajše domene tiste, do katerih se želimo dokopati. Prav tako lahko določimo, ali želimo, da se ime domene z zapisom »rabbit« prične ali konča.

Vse prikazane domene imajo domensko končnico COM.

Domainr

Spletno orodje Domainr odlikuje njegova preprostost, z njegovo pomočjo in kančkom sreče pa lahko dobimo odlično idejo za ime domene. Na spodnji sliki si oglejmo primer, kakšne rezultate dobimo, ko v okence vtipkamo besedo »rabbit«.

Domainr

Poleg pregleda domene v točno takšni obliki in v kombinaciji z najbolj priljubljenimi domenskimi končnicami, nam orodje prikaže tudi nekaj idej, kako bi do našega zapisa lahko prišli, če h kovanju besede vključimo še domensko končnico ali direktorij za domeno.

Z modro barvo so označene že registrirane domene, z zeleno pa tiste, ki jih je možno registrirati. Če je ob domeni z manjšimi zelenimi črkami zapisano »for sale«, to pomeni, da je domena sicer že registrirana, a jo njen nosilec prodaja – najbrž za relativno visoko ceno.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.