Glavne koristi SSL certifikatov

SSL certifikati so danes precej pogosto uporabljani in najbolj znani spletni varnostni certifikati. Tudi običajni uporabniki svetovnega spleta občasno naletijo na spletne strani, zavarovane s protokolom SSL, čeprav se le redko zavedajo, za kaj sploh gre. Medtem ko obiskovalcem spletnih strani niti ni treba vedeti, kakšna tehnologija se skriva v ozadju, pa morajo to poznati upravitelji spletnih strani.

Z glavnimi koristmi SSL certifikatov torej lahko začnemo že ob opisu protokola SSL. V osnovi gre za kriptografski protokol, ki podatke zakodira v šifrirano obliko. To je nadvse pomembno pri prenosu podatkov med strežnikom in uporabnikom, saj pri tej izmenjavi lahko pride do prestrezanja ali kraje podatkov. Nezavarovani podatki so tako lahko vidni vsem, ki jim uspe prestreči komunikacijo s strežnikom. SSL certifikati sicer ne preprečijo prestrezanja, a zakodirajo podatke v nerazumljivo obliko, kar pomeni, da si nepridipravi z njimi ne morejo nič pomagati, tudi če jih dobijo v roke. Glavna korist, s katero se ponaša SSL certifikat, je torej varnost podatkov, ki se prenašajo med strežnikom in uporabnikom. V prvi vrsti gre za varovanje gesel in občutljivih podatkov, kot so številke bančnih kartic, zavarujemo pa seveda lahko tudi e-poštna sporočila.

SSL certifikati

SSL certifikat se namesti na strežnik, kar pomeni, da obiskovalci tako zaščitenih spletnih strani s certifikati nimajo nikakršnih opravkov. To odriva še druge koristi, ki jih SSL certifikati nudijo upraviteljem spletnih strani. Certifikat potrjuje verodostojnost strežnika in tako preprečuje razne prevare in zlonamerne obiske. Pri obiskovalcih zbudi zaupanje, še posebej če z nakupom naprednejšega certifikata za našo spletno stran pridobimo značilno zeleno naslovno vrstico, potrdilo o varnosti strežnika. Neposredno to sicer ne prinaša nekih posebnih koristi, je pa posredno in dolgoročno zelo pomembno, da z obiskovalci vzpostavimo zaupljiv odnos. Še posebej če gre za spletno trgovino, je zaupanje obiskovalcev še kako pomembno tudi v končni fazi, pri prodaji.

Nazadnje je gotovo treba omeniti še koristi, ki jih SSL certifikati nudijo pri spletni optimizaciji. Govorimo o uvrstitvi med rezultate iskanj za ključne besede, povezane z vsebino spletne strani. Najbolj priljubljen spletni iskalnik Google je že napovedal, da bo pri razvrščanju spletnih strani med rezultati iskanj upošteval tudi SSL enkripcijo, kar pomeni, da lahko ta dodatek prinese tudi nekaj mest višjo uvrstitev, kar je lahko vredno zlata. Ker algoritmi iskalnikov ostajajo skrivnost, sicer ni znano, koliko natančno pripomore SSL certifikat k uvrščanju v spletnih iskalnikih.

In kako priti do svojega SSL certifikata? Priporočamo, da se obrnete na podjetje Neo-Serv (https://www.neo-serv.net/gostovanje/ssl-certifikati.php), kjer nudijo kar nekaj preverjenih in zaupanja vrednih certifikatov, pri izbiri vam tudi svetujejo ter vam certifikat brezplačno namestijo.

Če še enkrat na hitro povzamemo, zakaj je namestitev SSL certifikata dobra ideja. SSL certifikat je smiselno kupiti ne le zaradi samih iskalnikov in z njimi povezanih rezultatov iskanja, temveč tudi zaradi obiskovalcev, saj bo SSL certifikat vzbudil večje zaupanje in pripomogel tudi k večji varnosti in višjim konverzijam.

Be Sociable, Share!

Komentiranje je onemogoeno.